‘BMF drijft wig tussen boer en burger in Brabant’
Dit schrijft NVV-voorzitster Ingrid Jansen vandaag in een opiniestuk in het Eindhovens Dagblad. BMF schrijft bijvoorbeeld dat onder een ‘steeds groter wordende groep burgers die op het platteland zijn komen wonen’ onrust en ongenoegen heerst over aantasting van hun gezondheid en leefklimaat. „Deze aanname wordt nergens onderbouwd. Het rapport rammelt en staat vol aannames en beweringen die niet worden onderbouwd met cijfers.”
Onrust en ongenoegen
Volgens haar drijft de actiegroep met dit rapport een wig tussen boer en burger in Brabant. BMF schrijft bijvoorbeeld dat onder een ‘steeds groter wordende groep burgers die op het platteland zijn komen wonen’ onrust en ongenoegen heerst over aantasting van hun gezondheid en leefklimaat. Deze aanname wordt nergens onderbouwd. “
BMF stelt in het rapport: „De keerzijden van de voortdurende groei krijgen al meer de overhand: de stallen worden steeds massaler, het agrarische landschap verarmt en de sociale samenhang neemt af doordat veel boerengezinsbedrijven plaats maken voor megabedrijven met weinig draagvlak onder de bevolking. Ook hier geeft BMF geen feitelijke onderbouwing.”
Daling van 80 procent
Volgens Jansen gaat BMF voorbij aan feiten, die voor iedereen beschikbaar zijn. „De varkenshouderij heeft sinds 1990 een daling van 80 procent van de ammoniakuitstoot gerealiseerd. Sinds 1995 is de uitstoot van fijnstof uit de varkenshouderij met 38 procent gedaald. Bovendien is de bijdrage van de varkenshouderij aan de totale fijnstofuitstoot in Nederland slechts 0,6 procent.”
„In 2020 zal er bovendien nog minder ammoniak- en fijnstofuitstoot via de varkenshouderij zijn. Varkenshouders die niet kunnen voldoen aan de verplichting van emissiearme stallen, zoals verwoord in het Besluit Huisvesting, zullen dan hun varkensbedrijf hebben beëindigd.“
Lees hier het hele opiniestuk van Ingrid Jansen.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel