Digestaat uit varkensmest lijkt op kunstmest
Er is meer onderzoek nodig om nauwkeurig vast te stellen of de stikstof (N) werkingscoëfficiënt kunstmest benadert. Digestaat afkomstig van rundveedrijfmest heeft een veel lagere werkingscoëfficiënt. Slechts 5-10 procent hoger dan rundveedrijfmest, bij emissiearme aanwending. De werking van digestaat van varkensmest , vergist, lijkt wel 20 procent hoger dan van onvergiste varkensmest. Waarom die werking zoveel hoger is, moet nog worden onderzocht.
Biogas FrieslandCampina
Varkensmest digestaat is (nog) niet in grote volumes beschikbaar. Rundvee digestaat komt de komende jaren misschien wel in grotere hoeveelheden op de markt, als het Jumpstart biogasproject van FrieslandCampina, waarvoor de overheid 150 miljoen Euro beschikbaar heeft gesteld, een succes wordt. Dat hangt mede af van de waarde die het digestaat krijgt.
Bij alle digestaten heeft een verhoging plaatsgevonden van het aandeel ammonium-N ten koste van het aandeel organisch gebonden N. Dat betekent dat de eerstejaars N-werking iets hoger kan zijn dan die van onvergiste meststoffen, op voorwaarde dat bij gebruik van digestaat nog meer aandacht aan een emissie-arme toediening gegeven wordt dan bij onvergiste mest.
NK mineralenconcentraten
Vloeibare NK mineralenconcentraten scoren net als rundvee digestaat een minder hoge N-werkingscoëfficiënt, vergeleken met digestaat afkomstig van varkensdrijfmest. Al worden er ook resultaten gemeten die overeenkomen met de efficiëntie van kunstmest. Gemiddeld bedraagt de werkingscoëfficiënt van vloeibare NK meststoffen 80 procent maar de variatie is groot, variërend van 50-100 procent. De samenstelling verschilt ook sterk per producent.