Insecten gekweekt op dikke fractie varkensmest
Alhoewel toepassing in de praktijk nog ver weg is, zijn de resultaten op het gebied van voedingsstoffen en mestreductie veelbelovend. Larven van de zwarte soldatenvlieg moeten in het ideale scenario eerst de dikke fractie van de varkensmest verwerken om daarna zelf als eiwit- en vetbasis te dienen in veevoeder. De onderzoekers willen de optimale productieomstandigheden op het varkensbedrijf zelf creëren. Ze werkten in het laboratorium een testopstelling uit en schaalden deze daarna op tot pilotinstallatie op een varkensbedrijf.
Niet economisch rendabel
De larven bevatten 45 tot 50 procent eiwit en 20 procent vet. Daarnaast is er een reductie van de mest, waarin het aandeel fosfor wel geconcentreerder aanwezig is en de pH stijgt van 6,02 naar 9,3. Het stikstofgehalte is sterk gereduceerd, maar dat is grotendeels te wijten aan ammoniakvervluchtiging. De lucht van de installatie zal een luchtwasser moeten passeren om de ammoniak uit de omgeving te houden.
De pilotopstelling kost 150.000 tot 200.000 euro. Om de installatie economisch rendabel te make, is het belangrijk dat er niet verwarmd hoeft te worden. Momenteel is deze techniek niet economisch rendabel vanege de hoge kosten en de lage opbrengsten. Bovendien mogen insecten gekweekt op mest nu niet in veevoeder worden verwerkt.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief