Brits onderzoek: 'MKZ effectief bestrijden met vaccinatiestrategie'
Onderzoekers van de Britse School of Life Sciences in Warwick hebben ontdekt, dat de sleutel van een succesvolle bestrijding van een MKZ-uitbraak, bepaald wordt door het vaststellen van het aantal te vaccineren dieren en een op maat gemaakt controle- en vaccinatiebeleid.
Met behulp van een wiskundig model van het agrarische landschap hebben de wetenschappers verschillende besmettings- en verspreidingsscenario’s gesimuleerd met verschillende gradaties in mate van besmetting en snelheid van verspreiding. Vervolgens hebben ze de meest effectieve en efficiënte benaderingen berekend om de verspreiding van de ziekte te stoppen.
Ongewisse factoren
Bij de bestrijding van epidemieën als mond-en-klauwzeer zijn er veel ongewisse factoren over bijvoorbeeld de werkzaamheid van vaccins; de tijd die nodig is voor het vee om immuun te worden en het aantal beschikbare doses vaccin. Die factoren leiden volgens de onderzoekers tot enorme potentiële verliezen van zowel geld en dieren, waaronder varkens.
Het Warwick MKZ computermodel toont aan dat de grootste onzekerheden op te lossen zijn als bekend is hoeveel er en waar de vaccins nodig zijn om de uitbraak effectief te bestrijden.
Besparing in geld en dieren
De MKZ-uitbraak in 2001 kostte de Britse economie bijna 10 miljard euro en 7 miljoen dieren moesten er geruimd worden. Met behulp van het Warwick MKZ-computermodel had het Verenigd Koninkrijk bijna 70 miljoen euro kunnen besparen en waren er 200.000 dieren minder geruimd.
Bovendien kan een uitbraak, met behulp van een op maat gemaakte vaccinatiestrategie, één week sneller worden bestrijden dan voorheen. Door nauwkeurig de dagelijkse capaciteit van vaccins te bepalen, kunnen er volgens de onderzoekers miljoenen euro’s worden bespaard voor de veehouderijsector.