Groen Fosfaat van verwerkte varkensmest beschikbaar voor 2017
Maïs telen zonder fosfaatkunstmest zorgt bij een lage fosfaattoestand voor een lagere opbrengst. Maïs telen met deze meststof zorgt voor een 6 procent hogere droge stofopbrengst, zo blijkt uit de proeven die DLV Advies in 2016 deed naar de werking van Groen Fosfaat.
Groen Fosfaat is een meststof gemaakt uit hoofdzakelijk varkensmest, een mestsoort met een hoog fosfaatgehalte. Naast fosfaat, bevat Groen Fosfaat stikstof, kalium en borium. Groen Fosfaat voorziet de plant langdurig van de gewenste bemesting. De meststof is optimaal afgestemd op de behoefte van de maïsplant.
Duurzaam alternatief
Groen Fosfaat is een initiatief van AgriBioSource, een dochteronderneming van Duynie Group, onderdeel van Royal Cosun.
Sjoerd Hermsen, directeur AgriBioSource: „Als partner van de agrarische sector zien wij een stijgende vraag naar organische meststoffen waaronder fosfaat. Met Groen Fosfaat verwachten wij een duurzaam alternatief te hebben ten opzichte van reguliere minerale kunstmeststoffen. Wij bieden hiermee de sector de mogelijkheid tot een verbetering van de maïsopbrengst per hectare.”
Potentie voor varkensmest
Op derogatiebedrijven die werken met 25-0 kunstmest is de meeropbrengst van Groen Fosfaat naar verwachting nog groter, zeker bij fosfaat fixerende gronden”, aldus Sjoerd Roelofs, mestspecialist bij DLV Advies. In 2017 wordt dit in de praktijk getest op verschillende locaties.
Binnenkort gaat DLV Advies en partners ook proeven doen op graslanden, maar men verwacht dat Groen fosfaat ook voor andere teelten voordelen kan bieden. Als de natuurlijke meststof een veel gevraagd product wordt dan heeft dit potentie voor de varkensmest verwerking, zo verwacht DLV Advies.