Belgische 'speekseltouwtest' spoort antibiotica vóór slacht op
Een aantal Belgische slachthuizen gaat deze nieuwe ‘speekseltouwtest’ methode beproeven waarmee ze antibioticaresiduen in varkensvlees kunnen voorkomen. De methode werkt simpel en is bedoeld voor levende varkens.
Het speeksel wordt verzameld door een stukje touw in het hok van slachtrijpe varkens te hangen en dit vervolgens uit te knijpen en te analyseren. Speeksel blijkt namelijk een zeer goede en gevoelige indicator te zijn om antibioticaresiduen te detecteren vóór de slacht.
Snelle test
Volgens ILVO duurt de uitslag nauwelijks 10 minuten na het verzamelen van het speeksel. De boer, de chauffeur of een werknemer van het slachthuis kunnen het bewuste ‘bijttouw’ als een speelgoedje in elk hok ophangen op schofthoogte van de dieren.
Op een paar minuten tijd hebben er meerdere varkens aan gesabbeld. Het touw gaat in een plastic zak. Men wringt alles (touw en zak) uit, knipt een hoekje van de zak en giet het speeksel in een potje. Dat wordt verdund met residuvrije melk en dan duurt het nog zeven minuten voor de feitelijke analyse met een dipstick, waarop zich kleuren vormen bij de teststreepjes.
Risico’s beperken
Opdrachtgever FEBEV, de Belgische federatie van de slachthuizen en uitsnijderijen, was op zoek naar een betrouwbare maar vooral ook een handige en snelle screening van antibioticaresidu’s bij levende varkens.
Als de touwtest in een varkenshok positief scoort moeten de varkens in de stal blijven en wachten op een latere negatieve speekseltest. Voor de varkenshouder worden de risico’s beperkt en voor de consument maximaliseren we de garanties.”
Op 27 februari stelt ILVO de touwtest met de bijbehorende onderzoeksresultaten voor op het Salon voor Land- en Tuinbouw in Roeselare.
FEBEV organiseert binnenkort de eerste grootscheepse praktijktoets met de nieuwe touwtest. Een vijftal slachthuizen kiezen elk tien varkensbedrijven waar de proef op de som genomen wordt.