Welzijnskraamstal ideaalplaatje Varkens in Nood en WUR-onderzoeker
„Dit zou zomaar een twee of driesterren Beter Leven en niet biologisch kunnen zijn”, zegt Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood. Volgens Vermeer is dit een soort Comfort Class stal voor de kraamfase.
„Hiermee kun je het welzijn omhoog brengen op biologisch niveau zonder dat de consument de meerprijs van biologisch betaald. Het gros van de kostprijs van biologische veehouderij zit namelijk in de voerprijs.”
Hans Baaij, directeur ViN, ziet in het ‘Kraamhuis’ het perfecte begin van elke big: „In de Comfort Class waren de biggen al verknipt. Deze kraamstal kun je goed koppelen aan de Comfort Class stal.”
Ideaalplaatje
Het ‘Kraamhuis’ lijkt op de Rondeelstallen van de pluimveehouderij en is een illustratie waarin Wageningen University & Research het ideaalplaatje met hun ideeën zoveel mogelijk hebben uitgelegd.
Er zijn verschillende stadia van: voor het werpen, het werpen, leefruimte uitbreiden en een gebied om te socialiseren. Ook worden de schotjes weggehaald, zodat zeugen en biggen met andere tomen kunnen socialiseren.
Socialiseren
„Uit onderzoek blijkt, dat met meer ruimte en hokverrijking in de kraamhokken plus het laten socialiseren van verschillende tomen in een vroeg stadium, biggen vitaler en veerkrachtig zijn zonder stress of agressief gedrag”, vertelt Herman. „De ontwikkeling van sociaal gedrag wordt steeds belangrijker. Onder meer voor stress en staartbijten.”
Lees Het Gesprek tussen onderzoeker Herman Vermeer en Frederieke Schouten plus Hans Baaij van Varkens in Nood in de nieuwste editie van het vakblad Pig Business, die aanstaande donderdag 2 maart verschijnt.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: WUR, Gerard Burgers