Van de Pavert heeft afgerekend met luchtwegproblemen
Zijn bedrijf kent strikte maatregelen. Even snel naar de stallen zit er niet meer in. En als je eenmaal buiten het schone gedeelte bent geweest, is het altijd standaard eerst verplicht douchen. Materialen zoals mobiele telefoons, pennen en gereedschap zijn verboden om mee naar binnen te nemen. Al het werk in de stal doen ze met handschoenen. Frank van de Pavert en zijn medewerkers zijn er ondertussen aan gewend. De strikte maatregelen zorgen er voor dat hij soms op een dag vijf keer moet douchen, maar Van de Pavert heeft het er voor over. De Gelderse varkenshouder uit Wehl is gastspreker op de Pig Business thema-avond ‘Luchtwegaandoeningen tegengaan’ op 8 maart in Nederweert-Eind.
Intensief overleg
Ruim zes jaar geleden kozen hij en zijn vrouw Bianca na lang en intensief overleg met hun accountant, dierenarts, fokkerijorganisatie en bank voor om hun bestaande veestapel te vervangen voor de aanvoer van nieuwe SPF-gelten vrij van APP, Mycoplasma en PRRS. Ze kozen voor de opleg van Deense gelten en zijn sindsdien kern- en subfokker voor Next Genetix. Het bedrijf telt na de laatste uitbreiding 850 zeugen en 4.500 gelten- en vleesvarkensplaatsen. Op zijn bedrijf heeft hij alleen zuivere York zeugen die hij voor 90 procent insemineert met Deense Landras en voor de rest met York-sperma om de zuiveren zeugenpopulatie in stand te houden.
De omschakeling naar SPF-werken was een hele omslag voor het bedrijf, zeker voor Frank van de Pavert en zijn medewerkers. Toch stelt hij dat ze er nu aan zijn gewend. Wat ze er voor terug hebben gekregen, ervaart hij dagelijks in de stallen. „Vroeger moest ik nog wel eens koppels kuren met Oxy of Doxy, maar dat is definitief verleden tijd.”
Luchtfilters
In zijn nabije omgeving van zijn bedrijf, zijn drie andere varkensbedrijven. Om insleep van ziektekiemen via de lucht tegen te gaan, heeft hij zijn stallen uitgerust met luchtfilters. „Het is voor ons een belangrijk onderdeel om insleep tegen te gaan, maar niet het belangrijkste onderdeel. Dat zijn mijn medewerkers en ik.”
Om risicofactoren op en rondom zijn bedrijf tegen te gaan, heeft hij ook nog andere maatregelen genomen. Zo heeft hij zijn mestsilo verplaatst en is het mestaanzuigpunt op afstand van het bedrijf aangelegd. Met de grondeigenaren om zijn stallen heeft hij de afspraak dat hij zijn varkensmest uitrijdt op deze percelen. Al het diertransport vindt op zondagavond of maandagmorgen plaats.
Gemiste kans
Na al die jaren van strikt werken ontving de varkenshouder afgelopen januari de innovatieprijs ‘Gezonder Produceren’. De prijs was voor Van de Pavert een stukje erkenning voor zijn werk en de drastische beslissing die ze zes jaar geleden namen. Toch voelt hij de grootste waardering dagelijks in de stallen. „Als je voordelen van een hogere gezondheidsstatus kent, wil je niet meer terug. Voor mij gaat een hoge diergezondheid boven alles.””
De Gelderse varkenshouder vindt het dan ook een gemiste kans als je bij het nieuwe bevolken van je zeugenstallen niet voor een hogere gezondheidsstatus gaat. Toch zegt hij dat je absoluut niet lichtzinnig over een depop-repop moet denken. „Het is een hele investering die je aangaat. Financieel heeft het van ons heel veel gevraagd. En als ik eerlijk ben, is het niet voor iedereen weggelegd. Je moet er de persoon voor zijn en veel discipline hebben. Iedere dag weer.”
Woensdagavond 8 maart is de Pig Business thema-avond 'Luchtwegaandoeningen tegengaan' in Nederweert-Eind. De aanvangstijd is 19.15 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen