‘Hoge diergezondheid is elke dag discipline’
Onlangs moest er op zijn varkensbedrijf een slimme energiemeter worden gemonteerd. De monteur wilde niet op het bedrijf douche en het gereedschap kwam van buitenaf. Van de Pavert besloot om de monteur terug te sturen, na telefonisch overleg met zijn baas werd er een nieuwe afspraak gemaakt op maandagmorgen. Het gereedschap kwam al vrijdag, zodat Van de Pavert de tijd had om het gereedschap in het weekend te ontsmetten. De Gelderse varkenshouder noemt het een praktisch voorbeeld van alledaagse dingen waar hij alert op is. „Het klinkt heel flauw van mij, om zo’n monteur terug te sturen, maar als ik niet meer consequent ben in de bedrijfsregels neem ik het risico op insleep van ziektes. Bovendien kan ik het niet aan mijn personeel uitleggen dat mensen van buitenaf niet hoeven te douche en zij telkens wel.”
Nieuwe SPF-gelten
De varkenshouder vertelde gisteren op de Pig Business thema-avond ‘Luchtwegaandoeningen tegengaan’ hoe hij ziekte-insleep tegengaat. Op Ons Boerenerf in Nederweert-Eind vertelde hij waarom hij en zijn vrouw Bianca na lang en intensief overleg met hun adviseurs er voor kozen om zes jaar geleden hun bestaande varkensstapel te vervangen voor de aanvoer van nieuwe SPF-gelten vrij van APP, Mycoplasma en PRRS. Ze kozen voor de opleg van Deense gelten en zijn sindsdien kern- en subfokker voor Next Genetix.
Het werken in de stallen is na de omschakeling naar SPF niet zozeer veranderd, wel hebben ze rondom hun stallen het nodige veranderd. Zo heeft hij zijn mestsilo verplaatst en is het mestaanzuigpunt op afstand van het bedrijf aangelegd. Met de grondeigenaren om zijn stallen heeft hij de afspraak dat hij zijn varkensmest uitrijdt op deze percelen. Al het diertransport vindt op zondagavond of maandagmorgen plaats.
Sluitstuk weren ziektes
In zijn nabije omgeving van zijn bedrijf, zijn drie andere varkensbedrijven. Om insleep van ziektekiemen via de lucht tegen te gaan, heeft hij zijn stallen uitgerust met luchtfilters. De varkenshouder noemt de filters een belangrijk sluitstuk voor het weren van ziektekiemen via de lucht. Hij vervangt elke 3 á 4 jaar de filters. „Als je ziet dat de energierekening voor elektriciteit flink oploopt weet je dat je te laat met vervangen bent.”
Hij berekent de investering van de filters op 80 euro per zeug en 10 euro per vleesvarken. Voor de aanwezige bezoekers ging hij dieper in op de financiële investering die hij heeft moeten doen voor de omschakeling naar SPF. Het vervangen van de zeugenstapel kostte Van de Pavert ongeveer 250 euro per zeug. De overige investeringen waren voor hem: mestsilo (55.000 euro), gang (50.000 euro) en de overige investeringen (10.000 euro). „Het is een hele investering die je aangaat. Financieel heeft het van ons heel veel gevraagd, maar doordat we zo goed waren voorbereid hadden we er ons op ingesteld.”
Gemiste kans
De Gelderse varkenshouder zegt dat voor hem diergezondheid boven alles gaat. Hij vindt het dan ook een gemiste kans als je bij het nieuwe bevolken van je zeugenstallen niet voor een hogere gezondheidsstatus gaat. „Je hebt dan de kans om af te rekenen met een aantal luchtwegproblemen, waar je elke dag plezier van hebt.”
Toch beseft de 53-jarige varkenshouder ook goed dat de werkwijze die hij dagelijks hanteert, niet voor iedereen is weggelegd. „Het SPF-werken is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er de persoon voor zijn en veel discipline hebben. Iedere dag weer.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Nathalie Kok