Over vier jaar productielijn kunstvlees als vervanger echt vlees
Volgens sommigen heeft kunstvlees de toekomst en heeft dit potentie om ‘big business ‘ te worden. Wereldwijd worden er miljarden gepompt in de ontwikkeling van artificieel vlees dat qua smaak, textuur en uiterlijk op echt vlees lijkt.
De verwachting is dat de productie ervan een geduchte concurrent gaat worden van onder meer de varkenshouderij met consumentprijzen, die aanzienlijk lager liggen en bovendien een duurzaam alternatief zijn.
Die toekomst is met het Wageningse initiatief een forse stap dichterbij gekomen. In Nederland participeren bedrijven zoals De Vegetarische Slager, Meyn Food Processing en Unilever participeren in de PPS Plant Meat Matters. Dit is volgens de initiatiefnemers het eerste wereldwijde onderzoek naar zowel uiterlijk, textuur, smaak en duurzaamheidsvoordelen van plantaardige vleesalternatieven.
Shear-cell technologie
De Wageningen Universiteit heeft bijna twintig jaar aan een technologie, genaamd ‘shear-cell’ gewerkt, die nu nog alleen op lab- en pilotschaal is getest. In het PPS-programma wordt deze verder ontwikkeld tot industrieel niveau. Met deze technologie worden plantaardige eiwitten via milde bewerkingsstappen omgezet in gelaagde en vezelachtige structuren, die qua uiterlijk en textuur lijken op de textuur van vlees.
Plantaardige eiwitbronnen
De PPS is voornamelijk bezig met eiwitten afkomstig uit soja en tarwe die tegenwoordig al vaak worden gebruikt in vleesvervangers. Naast deze eiwitten is de PPS bezig met het onderzoeken of eiwitten van eiwitbronnen als erwten, raapzaad en maïs geschikt zijn voor de productie van vleesvervangers en brengen ze in kaart hoe duurzaam deze zijn.
Chef-koks
Men verwacht dat de markt voor vleesvervangers, die op dit moment nog maar één procent van het vlees bedraagt, verder kan laten groeien.
Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken, smaakvol en met alle denkbare structuren, ozals een varkenshaasje of filet. De initiatiefnemers hopen dat straks niet alleen voedingsmiddelenfabrikanten de techniek zullen gebruiken maar ook chef-koks.