Erik Vink ziet SPF als belangrijkste booster
Hij was waarschijnlijk één van de eerste varkenshouders in Nederland die omschakelde naar een SPF-status. In 1999 nam Erik Vink al de stap naar een hogere gezondheidsstatus door zijn gehele zeugenstapel te vervangen. Nu 18 jaar later heeft hij een tweede locatie met zeugen waar hij ook met een SPF-status is begonnen. „Ik heb SPF altijd als belangrijkste booster voor een betere diergezondheid gezien”, verklaart de 45-jarige varkenshouder.
De Zuid-Hollander heeft net zijn thuislocatie in Langerak uitgebreid tot 1.600 zeugen en heeft verderop nog een tweede vermeerderingslocatie met 600 zeugen die hij eind dit jaar sluit. Erik Vink is de gastspreker op de Pig Business thema-avond ‘Tegengaan van luchtwegaandoeningen’ op 22 maart in Dalfsen.
Beperkt aantal vaccinaties
Zijn thuislocatie is vrij van APP, Mycoplasma en PRRS. Een hoesje in deze stallen noemt hij een zeldzaamheid. Op zijn tweede locatie twee kilometer verderop aan de Lekdijk heeft hij wel een aantal PRRS-positieve dieren. Hier hoort hij vaker een niesje. „Je hoort bij de gespeende biggen vaker van tijd tot tijd een niesje door de stallen gaan. Hij zegt dat dit niet direct terug te zien is aan de resultaten. „Maar de biggen die niezen zijn wel gevoeliger voor streptococcen. De weerstand staat dan toch blijkbaar onder druk.” Toch zet de varkenshouder al jaren geen koppelbehandelingen met antibiotica meer in.
Ook het aantal vaccinaties op beide locaties is beperkt. Bij de zeugen gaat het om Coli, Clostridium en Parvo plus Vlekziekte. Bij de biggen zet hij alleen een Circo-enting in. De PRRS- en griepvaccinatie laat hij achterwege. „Ik zou de vaccinaties dan als verzekeringspremie inzetten, maar ik vind de premiekosten te hoog voor de extra risico’s die ik loop als ik niet vaccineer”, verklaart de varkenshouder zijn keuze.
Weinig besmettingsrisico
Volgens Vink is er voor zijn varkens weinig besmettingsrisico van buitenaf. Zijn bedrijven bevinden zich middenin de uitgestrekte groene weilanden met grazende koeien dicht tegen de oevers van de Lek. Hij verklaart dit als een belangrijke succesfactor voor het behouden van zijn SPF-status. Toch vindt de Zuid-Hollander dat het uitgangspunt voor een hogere gezondheid altijd gezonde dieren moet zijn. Hij denkt dan ook dat SPF voor elke varkenshouder rendabel is. „Als je met SPF begint ben je vrij van APP, Mycoplasma en PRRS. Mycoplasma en PRRS zijn via de lucht overdraagbaar, maar APP kan zich niet via de lucht verspreiden en kun je dus overal buiten de deur houden.”
Vink vindt een eigen geltenaanfok wel een must bij de opstart van een SPF-bedrijf. „Als je dat niet doet, neem je misschien afscheid van bepaalde ziektekiemen, maar je verwelkomt andere ziektekiemen op je bedrijf.” Op allebei zijn bedrijven houdt hij zowel zeugen, gespeende biggen als gelten. In een kleurcode per diergroep gelooft hij niet. „Ik zie hier niet de toegevoegde waarde van in, omdat je hier niet mee voorkomt dat stofdeeltjes en vliegen zich van de ene naar de andere diergroep verspreiden. En zij trekken geen schone overall aan.”
35 biggen per zeug
In 2012 toen hij zijn gloednieuwe thuislocatie opende, was het opstarten met een SPF-status een vanzelfsprekendheid voor hem. In tegenstelling tot zijn oude locatie besloot hij te gaan werken met een meerwekensysteem. Hij werkt in een vierwekensysteem met groepen van ongeveer 300 zeugen. Hij speent gemiddeld jaarlijks meer dan 35 biggen per zeug. Omdat je volgens Vink in een vierwekensysteem gebonden bent aan de biggenafzet, heeft hij voor al zijn vleesvarkens bijna 20 voergeldstallen België en Duitsland. „Ik ben heel erg gebonden aan een vaste biggenafzet. Ze moeten nu elke vier weken allemaal weg. En omdat je ook altijd een ondereind in je koppel hebt, is een vaste koppeling met een mester daarom moeilijk.”
Afgelopen jaar heeft hij ook ondervonden dat SPF niet zaligmakend is. Bij één van de Belgische vleesvarkensstallen raakte zijn dieren besmet met PRRS. De resultaten stokte en de uitval in de stal steeg naar 6 procent. „De dieren zijn aanmerkelijk gevoeliger voor het virus als ze daar nog nooit eerder meer in aanraking zijn geweest.”
Woensdagavond 22 maart is de Pig Business thema-avond 'Luchtwegaandoeningen tegengaan' in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.15 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Yvonne Termeer