Europese consumptie varkensvlees daalt opnieuw
De analyse is gebaseerd op gegevens van Europese huishoudens met uitzondering van Polen. Dergelijke gegevens zijn niet op grote schaal beschikbaar in het publieke domein en normaliter worden alleen de totaalcijfers gepubliceerd. De analyse toont aan dat de verkoop van vers varkensvlees is verminderd. Verwerkte producten toonde in 2016 een zeer lichte daling.
Duitsland is de grootste markt voor varkensvlees in de EU en goed voor 20 procent van het totaal. De verkoop in volume en geld van vers vlees daalden in Duitsland met meer dan 3 procent. Verwerkte producten daalden met 1 procent ook te lijden. Eén op de vijf Duitse consumenten eet geen varkensvlees vanwege etnische of religieuze redenen.
In het Verenigd Koninkrijk was een 5 procent prijsdaling te zien van verse varkensvlees in de winkelschappen, maar volumes bleven hetzelfde vooral door bacon en worsten. In Spanje ging de consumptie 1 procent achteruit, terwijl in Frankrijk de daling 3 procent betrof. De grootste daling van vers varkensvleesvolume was in Italië. Dit land noteerde een verminderde consumptie van 5 procent.
Naast de daling van de vraag staat ook een daling van het aanbod in Europa met 3 procent. Voor een belangrijk deel heeft dit te maken met de goede exportresultaten. De vooruitzichten voor 2017 zijn niet somber, maar het is wel duidelijk dat de Europese varkenshouderijsector meer moet doen om het varkensvlees te promoten, aldus AHDB Varkensvlees.