Meer overlevingskansen voor varkens bij stalbranden door valwanden
Dat blijkt uit uitgebreide tests op de Twente Safety Campus op het voormalige vliegveld Twente in opdracht van de bedenker van deze valwanden, dierenarts Bulle Koster uit Den Ham (OV). Koster werkt al enkele jaren aan dit systeem nadat hij de gevolgen van een felle stalbrand in Hoge Hexel (OV) meemaakte. Volgens de dierenarts sterven de meeste dieren niet door het vuur zelf maar door verstikking of hoge temperaturen.
Bij het door hem bedachte systeem klapt een speciaal geconstrueerde valwand bij een brand naar buiten toe open. Bij de proeven op de Twente Safety Campus werden drie soorten getest; een valwand die de gehele muur beslaat en twee valwanden die respectievelijk alleen de bovenste en de onderste helft van de muur vormen.
Brandweer sneller stal in
Bij de proeven met vuur in een afgesloten ruimte bleek de volledige valwand het meeste effect te hebben, maar ook bij halve valwanden dalen temperatuur en koolmonoxide en stijgt het zuurstofpercentage in de stal. Juist die factoren zijn belangrijk voor de overlevingskansen van de dieren binnen. Bovendien kunnen brandweermensen veel sneller en makkelijker de stal in om het vuur te bestrijden.
Wel tekenen de onderzoekers aan dat de kans bestaat dat door de open wanden extra zuurstof van buiten voor de brand kan worden aangezogen. Omdat de tests met een gecontroleerd vuur in een afgesloten ruimte werden gehouden die kleiner is dan een normale stal kon dat effect niet goed gemeten worden. Toch is de eindconclusie dat valwanden en zeker de grote versie de overlevingskansen van de dieren flink groter maken.
Het advies is dan ook om het systeem verder te ontwikkelen. Belangrijk is daarbij een geautomatiseerd meldings- en detectiesysteem. Bij een stalbrand kunnen de valwanden dan snel naar buiten vallen zonder dat er verder menselijk ingrijpen nodig is.
Tekst: Lauk Bouhuijzen