Nederland al in 2013 gewaarschuwd over nitraat
Dat staat in brieven van het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commise uit augustus en september 2013, gericht aan Hans Hoogeveen, directeur-generaal van EZ. Deze stukken heeft het vakblad V-focus opgevraagd bij de Europese Commissie, nadat een WOB-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur) bij Economische Zaken was gestrand.
'Vertrouwelijk'
V-focus had het ministerie van economische zaken in januari 2016 gevraagd om 26 stukken die betrekking hebben op de lopende derogatieperiode (2014 – 2017). EZ wilde die stukken niet openbaar maken, omdat het de verhoudingen tussen Nederland en de Europese Commissie zou kunnen schaden. De rechtbank stelde het ministerie in januari 2017 in het gelijk; de opgevraagde stukken zouden ook voor de Europese Commissie gelden als 'vertrouwelijk', luidde het oordeel.
Verzoek
De redactie wilde echter weten of de Europese Commissie daadwerkelijk vindt dat het derogatiedossier achter slot en grendel moet blijven, en diende begin februari een verzoek in tot inzage van die stukken.
Tot verbazing van de redactie bleek 'Brussel' veel meer openheid te willen geven. De Europese Commissie stuurde een aantal stukken toe waarvan Den Haag eerder had besloten dat ze niet openbaar gemaakt mochten worden. Die stukken zijn nu ter inzage via de website van V-focus.
Niet mest, maar waterkwaliteit centraal
Redacteur Geesje Rotgers noemt het opvallend dat vanuit Brussel gezien niet zozeer de mestproductie of het mestbeleid centraal staat, maar dat de nadruk vooral ligt op het effect van het beleid op de kwaliteit van het oppervlaktewater. "Alles draait uiteindelijk om de Kaderrichtlijn Water. Die boodschap had ik nooit eerder gehoord van bestuurders. De hele sector zou erbij gebaat zijn geweest als dat jaren eerder duidelijk was gecommuniceerd."
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio archief