Britse varkenshouders willen maatregelen tegen goedkope invoer
Gisteren diende de Engelse premier Theresa May artikel 50 in dat de Britse eilanden scheidt van het EU-vasteland. Het Verenigd Koninkrijk hoort niet meer bij de EU.
Vanuit de rest van de EU en ook binnen het Verenigd Koninkrijk leeft het gevoel dat Brexit een historische vergissing gaat worden.
Gelijkwaardige normen
Ook de Britse varkenshouders zijn niet gerust op een goede uitkomst. De NPA pleit voor maatregelen om varkenshouders en consumenten te beschermen. Import van varkensvlees moet tegen gelijkwaardige normen, tarieven en quota's.
De Britse varkenshoudersvereniging wil ook strenge etiketteringswetten om duidelijkheid te verschaffen voor de consument waar het vlees vandaan komt en hoe het is geproduceerd.
Eisenpakket
Daarnaast heeft de NPA nog een drietal eisen. Het behouden van de vrije toegang tot de interne markt. Zorgen dat de Britse varkensindustrie niet wordt ondermijnd door invoer met lagere productiestandaarden en normen.Behoud van de toegang tot permanente EU-arbeidsmarkt voor geschoolde en ongeschoold personeel.
Uit het eisenpakket blijkt duidelijk dat de varkenshouders niet voor een Brexit hebben gekozen. De eisen lijken teveel op de EU-verdragen.
Nieuwe handelsovereenkomsten
NPA-voorzitter Richard Lister zei: „Een vrijhandelsakkoord met de EU is absoluut van vitaal belang voor de varkenssector. De tarieven van de export varkensvlees, bijvoorbeeld, van 45 pence per kilo kg op karkassen of 131 pence per kilo voor bewerkte hammen, zou onze export verlammen.”
Een nog grotere zorg voor de NPA is het vooruitzicht van nieuwe handelsovereenkomsten die de Britse consumenten en producenten zouden blootstellen aan goedkopere invoer van varkensvlees uit de Verenigde Staten, Canada en Brazilië, waar de gezondheid en het welzijn aanzienlijk lager dan in het Verenigd Koninkrijk.
Geen ractopamin
„We willen niet dat varkensvlees uit de VS wordt geïmporteerd dat is geproduceerd met het groeibevorderende ractopamine of van zeugenstalsysteem dat verboden is in het Verenigd Koninkrijk”, aldus Lister.