Rabobank: hoge winsten varkenshouderij niet structureel
„China is de grote aanjager van de toegenomen verdiensten in de varkenshouderij. Neemt de vraag vanuit het Verre Oosten af, dan kan de prijs van varkensvlees weer snel in elkaar zakken”, vertelt Van Bergen.
Ook zorgt de alsmaar toenemende stijging van de productiviteit in de zeugenhouderij voor onzekerheid. Vanwege het extra aanbod van biggend dat daardoor jaarlijks op de markt komt, is voortdurende krimp van de zeugenstapel nodig om vraag en aanbod in balans te houden.
De teruglopende varkensvleesconsumptie in de Westerse wereld maakt dat de Rabobank niet optimistisch is over de duur van de winstgevende periode waar de varkenshouderij momenteel van profiteert.
Aflossen
De Rabobank ziet de resultaten van de toegenomen winstgevendheid terug in de financiële cijfers. Het spaarvolume is sinds 2010 niet meer zo hoog geweest. Maar het financieringsvolume is afgenomen in 2016. Dat is het gevolg van extra aflossing door varkenshouders.
De toegenomen kasstroom zorgt nog niet voor een sterk oplevende investeringslust. Mondjesmaat wordt er grond aangekocht door varkenshouders. Maar hoe hoog de verdiensten ook zijn, alleen om de mestafzetkosten te drukken is dure grondaankoop niet lonend. Anderen investeren in verbreding van de productie of oriënteren zich in het buitenland.
Minder dieren, meer winst
„De varkenshouderij heeft nog steeds dringend behoefte aan het vitaliseringsplan zoals dat door de commissie Rosenthal is opgesteld in 2016”, benadrukt Van Bergen. Conceptuele productievormen waarbij met minder dieren meer wordt verdiend, luidt het motto. „Ook heeft de sector leiderschap en eenheid nodig, waardoor de toegevoegde waarde stijgt en de exportwaarde naar het buitenland toeneemt”, aldus Van Bergen.