Mijnheer heeft kinderziektes eruit
Nog geen tweeënhalf jaar geleden hield Klaas Mijnheer op het erf achter zijn huis 250 zeugen. Er zijn op deze plek inmiddels tien nieuwe woningen verrezen. De varkenshouder uit het Overijsselse Rouveen woont nog steeds met zijn gezin in het oorspronkelijke huis.
Met de opbrengsten van de bouwkavels mocht hij van de gemeente een halve kilometer verderop een nieuwe stal met 360 zeugen bouwen. Deze deal gaf hem de mogelijkheid om helemaal opnieuw te beginnen met zijn varkensbedrijf. De Rouvener besloot om zijn hele zeugenstapel te vervangen en koos voor de aanvoer van TN70-gelten die vrij zijn van APP, Mycoplasma en PRRS.
Bij de bouw van de zeugenstal koos hij er voor om deze zo op te zetten dat hij op den duur al zijn biggen als vleesvarken kan opleggen. Volgens hem is een gesloten bedrijfsstructuur het meest renderend. Klaas Mijnheer is gastspreker op de Pig Business thema-avond ‘Slimme investeringen in huisvesting’ op 12 april in Dalfsen.
Problemen met terugkomers
De zeugenstal is de derde stal die hij op deze locatie heeft gebouwd. Mijnheer bouwde in 1997 een stal voor 850 vleesvarkens op 1 vierkante meter en in 2006 een gespeende biggenstal voor 1100 biggen op 0,4 vierkante meter. In Hattemerbroek heeft hij nog een voergeldstal voor 2400 vleesvarkens.
In de anderhalf jaar oude zeugenstal staan alle zeugen onder één dak. Er zijn vier afdelingen met dragende zeugen in groepshuisvesting met voerstations en vijf kraamafdelingen. Tot slot is er nog een geltenopfokafdeling en een dekstal. In de stallen werkt Mijnheer met een vijfwekensysteem met vier groepen van 85 zeugen. Hij startte met stabiele groepen, maar schakelde door aanhoudende problemen met vroege verwerpers om naar dynamische groepen.
„We hadden in de beginperiode veel last van terugkomers; op het dieptepunt 30 procent. Veel dieren stootten hun vruchten af in de derde en vierde week van de dracht.” Een exacte oorzaak konden ze niet aanwijzen. Mijnheer verhoogde de voergift na dekken en mengde de zeugen na dekken met andere groepen. De maatregelen hadden effect. De varkenshouder zegt dat het aantal terugkomers nu rond de 7 procent zit.
Automatisch kraamvoersysteem
Zijn kraamafdelingen zijn degelijk en het hok kent weinig poespas. Elk kraamhok is 1,90 meter breed en 2,60 meter diep met aan weerszijden van het hok een biggennest met vloerverwarming. Het meest bijzondere aan het kraamhok is het automatische kraamvoersysteem. Het systeem verstrekt automatisch het voer in meerdere porties per dag. Dat moet de voeropname vergroten.
De voercurve is volledig automatisch ingesteld. Mijnheer begint na het werpen met een voergift van 2,6 kg per dag en dit loopt op tot 8,5 kilogram in de vierde en laatste week van de kraamfase. Deze hoeveelheid verdeelt hij over twaalf porties per dag. De 50-jarige varkenshouder zegt veel plezier aan het systeem te beleven. „We zien een betere voeropname en meer rust in de kraamstal.”
Een ander voordeel vindt hij de zelfstandigheid van het systeem. Hij schat de meerkosten van het systeem op 250 euro per kraamhok. Volgens de Overijsselse varkenshouder loont het automatische kraamvoersysteem bij hem eerder, omdat hij praktijkproeven uitvoert voor voerfabrikant AgruniekRijnvallei en fokkerijorganisatie Topigs Norsvin. Voor de proeven weegt hij zijn dieren en hij moet een extra administratie bijhouden.
'Minimaal jaar nodig'
Door de extra werkzaamheden heeft hij een ruimere arbeidsbezetting. Het werk op zijn locatie zet hij samen met een vaste medewerker en oproepkracht rond. Mijnheer heeft vergevorderde plannen om op dezelfde locatie volgend jaar een nieuwe vleesvarkensstal te bouwen voor 2500 vleesvarkens, zodat hij helemaal gesloten is.
Hij durft daar nu aan te denken, omdat hij merkt dat er rust heerst in zijn zeugenstal. „Je hoort vaak dat mensen kampen met kinderziektes bij een nieuwe stal. Ik dacht: dat gebeurt mij hier niet. Ik heb immers een zeugenstapel met een hoge gezondheidsstatus. Maar hoe je ook je best doet, je ontkomt er niet aan. Je hebt minimaal een jaar nodig om als varkenshouder en dier je draai te vinden in de nieuwe stal.”
Slimme investeringen
De thema-avond ‘Slimme investeringen in huisvesting’ op 12 april in Dalfsen begint om 19.30 uur met het verhaal van varkenshouder Klaas Mijnheer. Om 20.30 uur volgen vier workshops door bedrijven die ingaan op hoe je als varkenshouder slim kunt investeren in huisvesting. Elke workshop duurt 20 minuten. De workshops gaan in op wat voor innovaties er zijn op het gebied van huisvesting, en wat de investering en terugverdientijd van techniek is.
Avondprogramma
19.15 - 19.30 uur: inloop met koffie/thee
19.30 - 20.30 uur: gastspreker Klaas Mijnheer
20.30 - 22.15 uur: workshops ‘Slimme investeringen in huisvesting’
22.15 - 24.00 uur: drankje met bal gehakt
Woensdagavond 12 april is de Pig Business thema-avond 'Slimme investeringen in huisvesting' in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.15 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel