Nieuwe uitbraken PED-virus
Op al deze bedrijven was er sprake van diarree, bij zeugen, vleesvarkens of biggen. Het ging om 12 bedrijven met zeugen (waarvan 7 met vleesvarkens) en 17 bedrijven met vleesvarkens.
Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren dinsdag 4 april in een update. De meeste bedrijven lagen in Noord Brabant en Limburg, maar ook in Overijssel, Gelderland, en Utrecht werden één of enkele gevallen vastgesteld.
„Het blijft belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn met alle externe contacten, via zowel personen, ongedierte als veewagens. Dat geldt niet alleen in periodes met kouder weer waarin het virus makkelijker zal overleven, maar geldt dus ook als er sprake is van oplopende temperaturen zoals in de laatste paar weken”, aldus de GD.
Hygiënemaatregelen
Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft volgens de GD van groot belang om de hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. Bij een verdenking van PED is het zinvol om snel de diagnose te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. Een snelle diagnose betekent dat er ook snel maatregelen kunnen worden genomen.
„Om te voorkomen dat het PED-virus zich verder verspreidt, is het belangrijk om de hygiëneprotocollen, die zijn opgesteld door alle betrokken organisaties, weer scherp in acht te nemen”, volgens de GD.