Wetsvoorstel Veedichte Gebieden volgende week op internet
De wet moet een gat opvullen tussen de bevoegdheden van gemeenten en die van de Rijksoverheid. De intensieve veehouderij heeft effecten die de gemeentegrenzen overstijgen en waar de provincie op moet kunnen sturen. Op dit moment heeft de provincie daar de benodigde instrumenten niet voor, stelt de staatssecretaris, en dat gat moet de omgevingswet gaan vullen.
Het wetsvoorstel wordt op internet gezet voor consultatie, zodat alle betrokkenen het kunnen lezen er erop reageren. Aan de hand van die reacties zal hij, of zijn opvolger, het wetsvoorstel bespreken in het kabinet en verder in procedure brengen. Hij hoopt dat het voor, of anders tijdens, het zomerreces, nog naar de Tweede Kamer kan. Daarna is het aan een toekomstig kabinet om te beslissen wat er verder mee gedaan wordt.
Debat polariseert
Van Dam ziet, vooral in Oost-Brabant, het maatschappelijk debat verharden. Enerzijds ziet hij bezorgde burgers die zich niet serieus genomen voelen, noch door de overheid, noch door de boeren. Aan de andere kant zijn er de boeren die zich ook niet begrepen voelen. Die partijen komen niet dichter bij elkaar, terwijl dat toch wel nodig is, stelt de staatssecretaris.
Hij maakt zich zorgen over de polarisatie in Noord-Brabant over de toekomst van de veehouderij. “Dat kan zo niet verder”, vindt hij. Hij erkent dat er van beide kanten zorgen zijn; burgers maken zich zorgen over de gezondheidseffecten van de veehouderij, de industrialisatie van het platteland en het effect op klimaat en natuur. Maar de veehouders maken zich grote zorgen over hun economische toekomst. “We komen pas tot een oplossing als beide partijen elkaar kunnen vinden”, stelde hij. “Als boeren begrip hebben voor de zorgen van omwonenden en de opvattingen vanuit de rest van de samenleving en als de samenleving begrip heeft voor de positie van boeren die zelfstandig, als kleine spelers, in een keten van machtige partijen maar weinig veranderingen kunnen afdwingen.” De staatssecretaris wil toe naar een veehouderij die draagvlak heeft in de samenleving en waaraan boeren zelf geld verdienen in plaats van de bedrijven om hen heen.
Fijnstofuitstoot
Van Dam kondigde ook aan dat het kabinet op korte termijn maatregelen neemt voor de reductie van fijnstofuitstoot door de pluimveehouderij. Hij en staatssecretaris Dijksma hadden overeenstemming bereikt met sectororganisaties over een aanpak waarmee die uitstoot de komende tien jaar fors wordt verminderd, maar dat akkoord is op het laatste moment teruggetrokken door de pluimveehouderij, stelt Van Dam. Breekpunt was de aankondiging van de staatssecretaris dat de POR-regeling na dit jaar niet verlengd zou worden. Het kabinet zal nu zelf maatregelen afkondigen, maar gaat daarbij uit van de gesprekken die het tot nu toe heeft gehad met de sector.