logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesSuccesvolle proef Lelystadse Boer: leveren aan tien restaurants

Succesvolle proef Lelystadse Boer: leveren aan tien restaurants

De proef waarin boeren die zich hebben verenigd in de Lelystadse Boer verse producten leveren aan horecabedrijven in Lelystad verloopt vooralsnog succesvol. Tien restaurants, waaronder Hajé en Flantuas en het Flevolandse provinciehuis, doen deze maand mee aan de proef.

De deelnemende restaurants krijgen iedere week een formulier toegemaild waarop ze hun bestelling kunnen doorgeven. Op donderdagochtend worden de bestelde producten opgehaald bij de boeren en in de middag worden deze afgeleverd bij de restaurants. De logistiek ligt in handen van zorgboerderij Hoeve Vredeveld, één van de participerende boeren.

Zo veel mogelijk uit de regio

Het gaat in deze proef nog om een beperkt aantal producten, zegt bestuurslid Rogier Scherpbier. ‘Aardappelen, groente, fruit, vlees, eieren, om maar een paar producten te noemen. Nu is er bijvoorbeeld veel vraag naar asperges. We proberen deze zo veel mogelijk uit onze regio te betrekken.’

Belangrijkste doel voor de Lelystadse Boer van deze proef is vooral het leren van het proces. ‘Wat komt er allemaal kijken bij deze manier van verkopen, zoals bijvoorbeeld op het gebied van transport en logistiek.’ Over ongeveer twee weken, als de proef is afgerond, krijgen alle deelnemende restaurants een evaluatieformulier toegestuurd. ‘Daarmee kunnen wij kijken of we ons nog kunnen aanpassen aan hun wensen.’

Na oogst 2017 echt los

Scherpbier beseft dat het qua akkerbouwproducten niet de handigste tijd lijkt om met deze proef te beginnen. ‘Veel producten komen nu uit de koeling.’ Maar de inzet is dat de circa zestig boeren in de Lelystadse Boer na oogst 2017 echt los gaan, en volop gaan leveren aan de horeca in en rond de provinciehoofdstad. ‘Dan gaan we van start met de nieuwe oogst.’

De Lelystadse Boer is een initiatief dat in 2016 ontstaan is door de uitbreidingsplannen van Lelystad Airport. Het gaat om zestig agrarische bedrijven, ongeveer in een straal van 2,5 kilometer rondom het vliegveld. Deze mensen, die de meeste overlast van het vliegveld zullen ondervinden, hebben als missie dat ‘het goed boeren blijft’ in het gebied en zich voorgenomen om samen vooral in kansen te denken.

In de toekomst leveren aan het vliegveld

Het vliegveld zelf staat op het wensenlijstje voor de toekomst. ‘Die uitbreiding komt er toch, daarom moeten we onze kansen pakken. Als wij onze verse producten zouden kunnen leveren aan het vliegveld…. Hoe mooi zou het zijn als we dat voor elkaar kunnen krijgen.’

Foto van Fenneke Wiepkema
Tekst: Fenneke Wiepkema

Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Beeld: Anita Westers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top