'Fermentatieproces brijvoer duurt minimaal twee dagen'
Dat zei dierenarts Nuria Canibe op het Seminar Brijvoer en Darmgezondheid van Boehringer Ingelheim, schrijft veearts.nl. Canibe is als wetenschapper verbonden aan Aarhus University in Denemarken. Gefermenteerde brij heeft de naam gezondheidsbevorderend te zijn. Maar dat is het alleen als het fermenteren goed gebeurt, zei Canibe.
In Denemarken is toepassing van gefermenteerd brijvoer een van de maatregelen om het antibioticumgebruik in de varkenshouderij te verminderen. Tijdens de fermentatie wordt onder meer melkzuur gevormd, wat een reductie geeft van coliformen en andere pathogenen in het maag-darmstelsel. Fermentatie bevordert ook de werking van microbiële enzymen (zoals fytase) en kan het verbetering geven van de nutritionele kwaliteit van voederingrediënten.
Voor- en nadelen
Hoewel er in Denemarken veel ervaring is met het fermenteren van de brij, is er toch nog een aantal belangrijke vraagstukken dat onderzoek vraagt. Fermentatie heeft namelijk niet louter voordelen. Zo leidt fermentatie ook tot verlies van voederwaarde, met name lysine. Bovendien kan de smakelijkheid verslechteren door de vorming van te veel azijnzuur en biogene amiden. De betekenis van de gisten, die ook toenemen bij fermentatie, is nog niet helemaal duidelijk. „Dat hangt van de soort gisten af”, zegt Canibe.
Om de nadelige effecten zo veel mogelijk te reduceren, adviseert Canibe een startcultuur te gebruiken. Hiermee kan het fermentatieproces worden gestuurd. Ook kan verbetering worden bereikt door niet de complete brij te fermenteren, maar alleen bepaalde componenten, zoals enkele granen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Ellen Meinen