Inpassingsplannen PAS Gelderland
Voor die gebieden bereidt de provincie de uitvoering voor van maatregelen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Dit gebeurt met instemming van de betreffende gemeenten.
Nieuwe bestemmingsplannen
Voor de uitvoering is een herziening van de bestemming nodig in deze gebieden. Dat kan de gemeente doen door een nieuw bestemmingsplan te maken. Voor deze zes gebieden neemt de provincie die taak over en stelt ze een inpassingsplan op. Dat kan omdat de provincie verantwoordelijk is voor het nemen van de natuurmaatregelen. Waar nodig kan de provincie dan ook een grondslag creëren voor mogelijke inzet van het onteigeningsinstrument.
Ruimte economische ontwikkeling
Met de landelijk afgesproken PAS worden ecologische herstelmaatregelen uitgevoerd voor behoud van bijzondere natuur in de Natura 2000-gebieden. De natuur wordt zo minder gevoelig voor negatieve effecten van vervuiling door stikstof. Tegelijkertijd wordt er met de PAS ruimte geboden voor economische ontwikkeling.
Waterschappen, terrein beherende organisaties, gemeenten en gebiedspartijen zijn nauw betrokken bij de uitvoering. De wettelijke verplichte PAS-maatregelen moeten uiterlijk in 2021 uitgevoerd zijn.