Meer dierenwelzijn in Belgische slachthuizen
Cameratoezicht, betere en frequentere opleidingen, versterkte positie toezichthouder en een extern onderzoek van alle Vlaamse slachthuizen. Deze maatregelen moeten er voor zorgen dat Tielt tot het verleden behoort. Het schandaal is naar de mening van Weyts een louterend moment geweest voor de Vlaamse sector.
De betrokkenheid van FEBEV is volgens Weyts belangrijk als signaal dat de sector concrete stappen wil zetten die het dierenwelzijn binnen de slachtinrichtingen verbeteren. Vlaanderen wil zelfs op dit punt een internationale voorbeeldrol opnemen.
Cameratoezicht
De camera’s komen op strategische locaties om het dierenwelzijn te controleren, zoals losplaats, de stalomgeving, de drijfgang, de verdoving en de steekplaats. De ‘Animal Welfare Officer’ (AWO), die binnen het bedrijf toezicht houdt op het dierenwelzijn, krijgt toegang tot alle beelden.
Ook zal de AWO positie versterkt en onafhankelijker worden. De werkgever kan dan geen disciplinaire maatregelen meer nemen als de AWO een geval van dierenmishandeling aan het licht brengt.
Audit slachthuizen
Weyts wil ook dat er een grondige audit van alle slachthuizen komt om elke stap van het proces, van vrachtwagen tot slachtplaats, onder de loep nemen.
De overheidsdiensten van Weyts gaan daarvoor samenwerken met een onafhankelijke en externe partner, de Thomas More Hogeschool, die ook al bezig is met een ontleding van het slachthuis in Tielt. Nog voor het einde van 2017 moeten alle Vlaamse slachthuizen doorgelicht zijn. “