Duitsers eten tien procent minder varkensvlees
Dat blijkt uit een vergelijking van cijfers van een Duits marktonderzoeksbureau in 2016 en 2017. Terwijl de consumptie van varkensvlees daalt, kopen de Duitsers 12 procent meer rundvlees en 1 procent meer pluimveevlees.
De dalende trend van de varkensvleesconsumptie is niet terug te zien in huidige positieve marktstemming. In maart nam de verkoop vanwege het BBQ seizoen toe ten opzichte van de eerste twee manden dit jaar. Toch blijft het verbruik al daalt al jaren.
60 kilogram vlees
Het Federaal Agentschap voor Landbouw en Voedselvoorziening (BLE) publiceerde onlangs cijfers waaruit blijkt dat de gemiddelde Duitser in 2016 ongeveer 60 kilogram vlees heeft gegeten. Dit komt neer op een daling van acht kilogram in twintig jaar.
De vraag naar gevogelte is aanzienlijk toegenomen, terwijl de consumptie van varkensvlees in dezelfde periode daalde met maar liefst tien kilo is afgenomen.
Meest gegeten
In 1996 at de Duitser 46 kilogram varkensvlees; 68 procent van het totale consumptie. In 2016 is dat verminderd naar 36 kg of 60 procent. Elke 5e maaltijd belandt pluimveevlees op het bord.
Rundvlees blijft met ongeveer 16 procent onveranderd ten opzichte van 1996. Ook in Duitsland is varkensvlees ondanks de daling nog steeds het meest gegeten stukje vlees.
Reden daling
Een reden voor de daling van de consumptie van varkensvlees is de toenemende out-of-home consumptie. Kantines en cafetaria's bieden steeds minder gerechten met varkensvlees aan.
Kip en rundvlees zijn voor deze cateringbedrijven veiligere keuzes, omdat een groeiend aantal mensen door religie of persoonlijke keuze geen varkensvlees eten.