Ammoniak en fijnstof varkenshouderij in 2015 gedaald
In datzelfde rapport geeft het instituut aan dat de totale uitstoot van ammoniak in 2015 licht is gestegen ten opzichte van 2014, maar voldoet met 127,6 kiloton nog steeds aan het Europees gestelde plafond. De toename komt volgens het RIVM vooral doordat in de agrarische sector meer kunstmest is gebruikt.
Het RIVM analyseert en rapporteert hierin jaarlijks met diverse partnerinstituten de uitstoot van stoffen. Lidstaten zijn hiertoe verplicht. Nederland gebruikt de analyses om beleid te onderbouwen.
Lagere uitstoot dan berekend
Het RIVM meldt verder dat de totale uitstoot van ammoniak tussen 1990 en 2015 met terugwerkende kracht naar beneden bijgesteld. Dit komt door nieuwe inzichten in de zogeheten emissiefactoren; daarmee wordt de uitstoot berekend.
Zo is vanaf 2008 de jaarlijkse hoeveelheid ammoniak die via kunstmest wordt uitgestoten ongeveer vier kiloton lager dan eerder was berekend. De inzichten zijn voortgekomen uit een internationale wetenschappelijke review die op verzoek van de staatssecretaris van Economische Zaken is uitgevoerd.
Daling fijnstof
De emissies van stikstofoxiden, zwaveldioxiden en niet-methaan vluchtige organische stoffen blijven daarnaast ook licht dalen. Voor deze stoffen voldoet Nederland aan de gestelde plafonds.
Behalve deze stoffen is de uitstoot van koolmonoxide, fijn stof, zware metalen en persistente organische stoffen tussen 1990 en 2015 bijna zonder uitzondering gedaald. Dit komt vooral door schonere brandstoffen, schonere automotoren en door emissiebeperkende maatregelen in de industrie.