Hetzelfde Beter Leven-keurmerk voor Nederland en Duitsland
De projectleider landbouw bij deze organisatie deed deze uitlating tijdens het zesde internationale kalfsvleescongres in het Franse La Baule. Het Beter Leven-keurmerk van Dierenbescherming wil dus samengaan met Fur mehr Tierschutz van de Duitse dierenbeschermingsbond Deutscher Tierschutzbund.
Onderzoek
Tussen de beide labels zitten overeenkomsten en verschillen. Fur mehr Tierschutz werkt bijvoorbeeld met twee niveaus van dierwelzijn, Beter Leven met drie. Een onderzoek moet de harmonisatie van beide labels op gang brengen. Dat start in juni en men verwacht dat dit twee jaar zal vergen.
Daarna moeten de ledenvergaderingen hun toestemming geven, waarna zoals nu voorzien vanaf eind 2019 vermarkten van dierlijke producten met geborgd dierwelzijn onder één logo kan starten in een grote regio.
Verzadigde markt
De Nederlandse markt lijkt inmiddels verzadigd met Beter Leven vlees. Het aantal varkens dat onder deze condities werd gehouden steeg bijvoobeeld in 2016 explosief met 40 procent. Het gros van de producten wordt met name naar Duitsland geëxporteerd. “Daarom is dit een belangrijke stap voor veehouders en dierenwelzijn”, aldus Van den Berg.
Ook het samengaan met het certificaat zoals de Engelse Dierenbescherming dat al twintig jaar hanteert, biedt volgens de projectleider kansen. Gesprekken daarmee starten volgens hem pas als de samenwerking de Deutscher Tierschutzbund succesvol verloopt.
800 miljoen
Het Beter Leven-label startte in 2007 in de pluimveehouderij. Er werken nu zo’n 1.600 veehouders onder de voorwaarden ervan. Jaarlijks leveren ze ongeveer 26,miljoen dieren. De omzet onder Beter Leven-label in de retail bedraagt jaarlijks zo’n 800 miljoen euro.