Berengeur terugdringen door voeding
Ook de provincie Limburg droeg financieel bij aan het mogelijk maken van dit project. Op twee verschillende locaties in deze provincie is een praktijkproef uitgevoerd met een controle- en een testgroep. Daarna werden de slachtresultaten van de dieren met elkaar vergeleken. Het aantal dieren met berengeur was op beide bedrijven gering. Het aantal dieren met berengeur nam daarbij nog verder af - met 52% - in de groep varkens die een aangepast voer kregen verstrekt. De gemeten skatol-waarden namen zelfs met 80% af.
Meer rust door proefvoer
Ook werden positieve effecten waargenomen op beergedrag. De varkenshouder nam merkbaar waar dat er meer rust was in de groepen dieren die het proefvoer kregen. Daarnaast is een afname in agressief gedrag gemeten. Vervolgonderzoek economische componenten In het uitgevoerde onderzoek in 2016 is gewerkt met een met inuline verrijkt voer, dat is op deze manier nog te duur.
Vervolgtraject
Nu wordt er vervolgonderzoek gedaan waarbij de economische componenten verder worden onderzocht. Angela van der Sanden, projectmanager van Connecting Agri & Food noemt op de DLV-site de resultaten van het onderzoek zeer positief: „In het vervolgtraject werken we toe naar een praktijkrijp product.”