Chefkok aan de haal met uw stukje varkensvlees!
Onderzoekers schotelden in drie restaurants een deel van de 1.000 gasten 12,5 procent kleinere porties vlees voor. Bij een deel van de menu’s ging het gewicht van gemiddeld 211 naar 183 gram. In ruil daarvoor werd de portie groenten verdubbeld, van 75 naar 150 gram.
Uiteraard wisten de gasten niet dat ze deelnamen aan een onderzoek. Na het dessert kregen ze een vragenlijst in te vullen. Daarin werden ze bevraagd over de hoofdmaaltijd. De waardering voor het aangepaste menu viel weliswaar ietsjes lager uit, zo bleek, maar de gasten hadden wel dertig procent meer groenten gegeten dan de controlegroep. De waardering voor het restaurant was onveranderd.
Gezond eetpatroon
De onderzoekers zijn natuurlijk enthousiast over hun bevindingen: „Restaurants kunnen een belangrijke rol spelen in het aanleren van gezonde eetpatronen,” schrijven ze in hun studie. Daar horen vanzelfsprekend meer groenten en minder vlees bij. Zelfs voor uitbaters van steakhouses en schnitzelschuren biedt deze studie mooie inzichten. Ietsjes bezuinigen op hun lappen vlees zullen zij niet merken in klandizie. En hun imago wordt er wel wat gezonder van.
Dus als u voortaan vindt dat uw schnitzel wel erg klein is uitgevallen, dan is of moeders de vrouw of de chefkok van het restaurant aan de haal gegaan met deze studie van Wageningen University en Research. De studie werd gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.