Hilckmann moet miljoenen dokken aan gemeente Nijmegen
Het slachtbedrijf ontving 21 miljoen euro van de gemeente om de activiteiten te verplaatsen van binnen de gemeente Nijmegen naar bedrijventerrein Laarakker in Cuijk. Hilckmann gebruikte dit geld echter om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen. Zo werden onder andere schulden bij banken afbetaald. Hilckmann vindt dat marktomstandigheden het bedrijf dwongen op met te stoppen met de activiteiten van slachterij. Dat maakte Hilckmann op 24 februari 2016 onverwacht bekend.
De rechtbank is echter van mening dat marktomstandigheden onder het bedrijfsrisico van Hilckmann vallen. Daarmee is de rechtbank van oordeel dat het slachtbedrijf de afspraken die waren overeengekomen met de gemeente niet heeft nagekomen. Volgens de rechtbank zijn er voldoende aanwijzingen in het dossier die erop wijzen dat het betaalde bedrag van de gemeente Nijmegen bestemd was voor de verhuizing van het bedrijf, en niet voor een andere besteding.
Bedrag nog onbekend
Er is nog onduidelijkheid over het exacte bedrag dat Hilckman aan de gemeente moet betalen. De partijen krijgen van de rechtbank de gelegenheid schriftelijk hun mening te geven. Daarover wordt op een later moment een besluit genomen. Sander Drijber, de advocaat van Hilckmann gelooft niet dat de gemeente schade heeft geleden. In elk geval zal Nijmegen wel moeten aantonen dat het afketsen van de verhuizing de gemeente geld heeft gekost.
Slachterij Hilckmann was sinds 1977 in de gemeente Nijmegen gevestigd aan de Havenweg. In april 2008 is het bestemmingsplan ‘Nijmegen Waalfront’ vastgesteld. Hierdoor kreeg de locatie een woonbestemming. Na langdurige onderhandelingen kwamen Hilckmann en Nijmegen op 15 juli 2015 tot overeenstemming over de verhuizing van de slachterij. Op grond van die afspraken verkocht de slachterij de gebouwen voor ruim 27 miljoen euro aan de gemeente.
Werkgelegenheidsgarantie niet nagekomen
De laatste varkens werden op 26 feburari 2017 en daardoor kwamen er 250 mensen op straat te staan, waarvan 107 vaste werknemers. Hilckmann gaf binnen de afspraken ook een werkgelegenheidsgarantie af, die dus niet werd nagekomen. Dat levert het bedrijf van de rechter een boete op van bijna 1,4 miljoen euro.