Jan Broenink: 'Onze opbrengst is minimaal de kostprijs'
Familie Broenink in Langeveen produceert vlees volgens het Wroetvarken-concept. Jan Broenink houdt 425 zeugen en nu zo’n 1.000 vleesvarkens. Hij noemt zichzelf natuurboer. Toch is hij tevens realist. Voor hem is het verdienmodel namelijk ook belangrijk.
„Ecologie moet voorop staan en de maatschappij moet anders gaan denken.” Dat is een visie van Jan Broenink. Zijn stal met driemaal zoveel ruimte per dier dan gebruikelijk, liet hij al in 2004 bouwen. En de bouw van een nieuwe wroetvarkensstal staat op stapel. Met zijn revolutionaire stal stond hij aan de wieg van het concept van de Beter Leven keurmerk-varkens, dat nu een marktaandeel heeft van 50 procent. En toch is hij geen geitenwollensokken-boer!
Een sportvarken
Jan Broenink is één van de negen wroetvarkenshouders in Nederland. Er zit er zelfs één op Texel!. Jan vertelt over zijn bedrijf. En Ben Gosschalk, directeur van Exportslachterij Gosschalk uit Epe zal vertellen wat er verderop in de keten gebeurt met het vlees uit dit bijzondere concept. Wekelijks slacht Gosschalk o.a. circa 7.000 varkens waarvan 700 wroetvarkens. Drie grossiers leveren het vlees van dit ‘sportvarken’, zoals Ben Gosschalk het noemt, naar uitsluitend ambachtelijke slagers in Nederland. Uitdagingen zitten in de schaalvergroting van dit concept en het vermarkten van het geproduceerde berenvlees in dit concept.
Stichting Wroetvarken
De Broeninks produceren ruim tien jaar Wroetvarkensvlees. Momenteel zijn er negen Wroetvarkenshouders die samen Stichting Wroetvarken vormen. Hun vleesvarkens rusten, spelen en wroeten op dichte vloeren met een dikke laag strooisel. Het concept ontving als eerste varkensketen een ster van het Beter Leven keurmerk van Dierenbescherming. Klip en klaar blijkt dat deze vorm van samenwerking ook financiële voordelen oplevert. Er gelden zelfs prijsafspraken met de slachterij Gosschalk.
Slim samenwerken
De thema-avond ‘Financieel voordeel door samenwerking’ op 10 mei in Dalfsen begint om 19.30 uur met het verhaal van varkenshouder Jan Broenink. Om 20.30 uur volgen er workshops door bedrijven die ingaan op hoe je als varkenshouder slim kunt samenwerken: hoe doe je dat, hoe haal je er financieel voordeel uit en wat zijn de valkuilen. Elke workshop duurt 20 minuten.
Avondprogramma
19.15 - 19.30 uur: inloop met koffie/thee
19.30 - 20.30 uur: gastspreker Jan Broenink en Ben Gosschalk
20.30 - 22.15 uur: workshops ‘Financieel voordeel door samenwerking’
22.15 - 24.00 uur: drankje met bal gehakt en wroetvarkensnijworst