Van mager en bespierd naar iets vettere varkens?
Mogelijk is hier sprake van een trendbreuk en komt er weer meer ruimte voor varkensvlees in het vettere segment. Door hun concepten aan te passen of nieuwe concepten te lanceren proberen slachterijen een graantje mee te pikken van de hausse. De vraag is echter of zwaarder afleveren voor de mesters wel zo interessant is. De stijging van de voerconversie treedt vooral op in eindtraject. Bij het mesten van beren en gelten gaat dat het minst snel. Als u zorgt dat het eindrantsoen scherp in prijs zit, dan stijgen de voerkosten per kilogram maar minimaal bij de stijgende voerconversie en het zwaarder afleveren.
Voorkom overgewicht
Voorkom wel overgewicht om de gewichtskorting te voorkomen, want dan remt de meeropbrengst. Zorg bij afleveren dat u de varkens zwaar levert, maar voorkom dat gewichtskorting (overgewicht) oploopt, want dan remt de meeropbrengst flink. De bereikbaarheid van de voerbak kan bij zwaardere een beperking vormen bij de voeropname. De trogbreedte kan bij brijvoer een beperkende factor zijn. Een kleine koplevering op normaal gewicht laden en de overige varkens zwaar maken kan dan een oplossing zijn. Wacht met het afleveren van de restvarkens niet te lang.
Minder dure biggen nodig
Bij het zwaarder afleveren zijn er minder biggen per kilogram vlees nodig. Dat is natuurlijk interessant bij de huidige hoge biggenprijzen. Simpelweg: u heeft dan minder biggen per vleesvarkensplaats per jaar nodig, maar u levert wel de kilo's vlees per plaats! Dit houdt voor u in dat de bigkosten per kilogram afgeleverd vlees dalen. Agrifirm constateert ook dat naast de bovengrens van het geslachte gewicht, ook de maximale spek- en spierdikte is aangepast in concepten. Daardoor is het verstandig daarin eens kritisch te kijken of u daar nog in kunt bijsturen: welke eindbeer en welke voerstrategie past u het best binnen uw bedrijf en de afzetmarkt toe.