'Varkenshouders denken aan grondaankoop'
Van de 125 reacties reageerden verder 72 lezers dat ze absoluut niet in grond willen investeren. Volgens Hans Peters voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed van VBO-makelaar, voorzitter van branchevereniging voor makelaars VBO zou grondaankoop in de intensieve veehouderij voor het eerst sinds jaren weer gebeuren.
Grondprijzen
Hoe staat het met de grondprijzen in de varkens intensieve regio’s? In landsdeel Oost bleef de gemiddelde grondprijs in het eerste kwartaal van 2017 vrijwel gelijk. De prijs van 58.500 euro per ha in dit kwartaal blijft 4 procent onder de gemiddelde prijs in 2016 (60.900 euro per ha). De grondprijs in Oost ligt in het eerste kwartaal heel dicht tegen het landelijk gemiddelde. In landsdeel Zuid is de gemiddelde agrarische grondprijs in het eerste kwartaal van 2017 heel licht gezakt (minder dan 2 procent) tot 66.700 euro per ha (kaart 1 en figuur 3). Daarmee zit de grondprijs op het gemiddelde niveau van heel 2016. De grondprijs in Zuid ligt in het eerste kwartaal van dit jaar ruim boven die in andere landsdelen: het verschil met Noord is 29 procent, met Oost 14 procent en met West 23 procent.
Vanwege mestafzet
Grondaankoop kan vooral aantrekkelijk zijn vanwege de mestafzet. Het afzetten van mest aan derden is zo duur dat het creëren van ruimte voor eigen afzet steeds interessanter wordt. Volgens ingewijden gaat het dan vooral om de afzet van dunne fractie. De grotere varkenshouders scheiden hun mest. Het afzetten van de dikke fractie bij varkenshouders geeft doorgaans geen problemen. Het is bedrijfseconomisch niet interessant om stikstof uit de dunne fractie te halen. De keuze om de dunne fractie in de regio af te zetten ligt dan voor de hand, want daarmee worden hoge transportkosten vermeden.