Vergunning voor varkensbedrijf in Someren terecht geweigerd
De gemeente Someren weigerde in 2015 mee te werken aan de vergunningaanvraag omdat er vermoedens zijn dat het varkensbedrijf gerund met crimineel geld zal worden en dat er geld wordt witgewassen, schrijft Eindhovens Dagblad.
Integriteitsbeoordeling
De gemeente Someren baseerde het besluit om niet aan de vergunningaanvraag mee te werken op een uitvoerig advies van het Bureau Bibob (Bureau Integriteitsbeoordelingen) dat de integriteit onderzoekt van vergunningaanvragers.
Vermoed wordt dat het varkensbedrijf wordt gerund met crimineel geld en dat met het bedrijf geld wordt witgewassen. Het geld zou afkomstig zijn van grootschalige mestfraude waarvan Brams broer Anthony wordt beticht, die in het verleden al meerder keren is bestraft voor illegale praktijken en mestfraude.
Volgens de Raad van State staat vast dat er een zakelijk samenwerkingsverband was tussen de aanvrager van de vergunning en personen en vennootschappen uit het Bibob-advies. Dat is volgens de Raad van State voldoende grond om een vergunning te weigeren.
Mest geloosd
Daarnaast is er volgens de gemeente Someren mest geloosd via een plasticpijp op een sloot. Met het niet verlenen van een nieuwe vergunning, het intrekken van de bestaande vergunning plus een dwangsom en intrekken van een vergunning wil het gemeentebestuur voorkomen dat de veehouderij wordt geëxploiteerd.
De mest komt uit de kelders van elders ontruimde stallen en moest worden afgevoerd. Omdat de afvoer niet gebeurde legde de gemeente een dwangsom op die is opgelopen tot 345.000 euro. De gemeente mag dit bedrag gaan vorderen, oordeelde de Raad van State.