Themaworkshops financieel rendement door samenwerking
Na de presentatie van gastspreker Hans Verhoeven volgen drie workshops door bedrijven over behalen van financieel rendement door samenwerking. Elke workshop duurt 20 minuten.
“Keuzes maken wanneer de zon schijnt”
Dat is de titel van de workshop van ABAB.“Nu het economisch mooi weer is, moet een varkenshouder keuzes maken.” Dat gaat Kees Ligthart de bezoekers voorhouden. Nu kun je die keuzes zelf maken: stoppen, doorontwikkelen, kiezen voor kwaliteit of kwantiteit. En als het economisch slecht gaat? Dan beslissen anderen vaak over jou bedrijf. Aansluiten bij een concept kan een interessante keuze zijn, maar wat zijn de consequenties van je keuzes en welke hulp heb je daarbij nodig?
“Samenwerking gebeurt uit Armoede niet vanuit Kracht”
Doordat de angst van het loslaten vaak groter is dan de kracht van de samenwerking gebeurt samenwerken niet tot weinig. Hierdoor zijn varkensbedrijven vaak financiële eilandjes met bijbehorende gevolgen. Erik van der Hijden van FarmAdvies, onze nieuwe themapartner stelt deze avond: 'De kosten voor het niet durven samenwerken kost een gemiddeld varkensbedrijf 50 euro per zeug en 10 euro per vleesvarkensplaats.' En dat is voer voor discussie tijdens deze workshop.
“Managen als ondernemer loont”
Deze workshop gaat het samenwerken op het gebied van gezondheid, management en voerstrategie meer rendement geeft. Het gaat hierbij om persoonlijke keuzes, de bedrijfsomvang, de complexiteit van de onderneming, de risicoweging en de investeringsruimte. En...De bedieningsconcepten van uw voerfirma spelen daar uiteraard een rol bij. Hier leidt Twan Penninx van Voergroep Zuid de workshop.
Avondprogramma
19.15 - 19.30 uur: inloop met koffie/thee
19.30 - 20.30 uur: gastspreker varkenshouder Hans Verhoeven
20.30 - 22.15 uur: workshops ‘Financieel voordeel door samenwerking’, met:
- Voergroep Zuid: ‘Managen als ondernemer loont’
- Farm Advies: ‘Samenwerking gebeurt - nu - uit armoede, niet uit kracht’
- ABAB: ‘Keuzes maken wanneer de zon schijnt!’
22.15 – 24.00 uur drankje met bal gehakt