Meerderheid varkenshouders ziet niets in fosfaatreductie
Daarnaast gaven 25 respondenten aan het niet met onze stelling ‘Ik ga geen fosfaatarm voer voeren’ eens te zijn. Die denken daar misschien serieus over na om dat te doen. En daar komen wij graag mee in contact! En 18 respondenten hadden geen mening.
Deze uitslag is verrassend. Immers minder fosfaat in je voer betekent ook dat je minder fosfaat hoeft af te voeren. Natuurlijk zijn er genoeg redenen om toch voldoende (verteerbaar)fosfaat in je varkensvoeding te houden. Welzijn is daar één van. Wat dat betreft ligt er een uitdaging: voor voerfabrikanten en varkenshouders die zelf voer mengen.
Stimuleringsregeling
Staatssecretaris Van Dam zei in een brief aan de Kamer onder meer maximaal 4 miljoen euro toe aan de varkenshouderij voor de eenmalig fosfaatreductie van 1 miljoen kilogram fosfaat. En naar rato minder als dat niet het geval is. De Producenten Organisatie Varkenshouderij is druk bezig met de voorbereidingen, openstelling en uitvoering van deze stimuleringsregeling.
Gevolgen
In de wandelgangen hoor je nog wel een geluiden dat varkenshouders vrezen dat zo’n stimuleringsmaatregel een opmaat is naar nieuwe wetgeving op dit gebied: dus beperking van verteerbaar en onverteerbaar fosfaat in het voer. Of de mengvoederindustrie daar al rijp voor is, is de grote vraag. Met een scheef oog kijken varkenshouders ook naar wat zich afspeelt in de melkveehouderij op het gebied van fosfaatreductie. Die pakt niet goed uit voor vele melkveehouders en het imago van de sector.
Onbetrouwbaar?
Zo kunnen ook varkenshouders met fosfaatreductie - weer - op het strafbankje komen te zitten. Een varkenshouder schreef ons: Fosfaatarm voeren? „Nee, dit gaat mij te ver. Wij zijn ooit afgestraft in 1984 omdat wij al fosfaatarm voer voerden aan onze dieren. Ons fosfaatplafond werd daaraan gekoppeld. Met als gevolg de afroming van onze rechten. Daar bovenop werd destijds ons fosfaatarm voeren voor later ondernemen een fikse KOSTENPOST! Wij dachten voordeel te hebben omdat wij al goed bezig waren. Dus TRAP er niet in, zou ik deze keer velen willen aanraden. Onbetrouwbare Overheid DUS van alle tijden.”
Fosfaatdossier: vinger aan de pols
Deze opmerking laten we uiteraard voor rekening komen van de varkenshouderij in kwestie. Maar we kunnen er wel iets van leren. Het is verstandig voor belangenbehartigers om nadrukkelijk de vinger aan de pols te houden om vroegtijdig achter eventuele dubbele agenda’s te komen. En dat geldt ook zeker het fosfaatdossier in de varkenshouderij!