Nog steeds verspillen we een derde van ons voedsel
Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. De Verenigde Naties willen dat de in 2030 de voedselverspilling met 50% verminderd is. Ook de Europese Unie en onze eigen nationale overheid heeft doelen gesteld om de verspilling tegen te gaan. Ondanks alle goede bedoelingen en inspanningen is dit niet gelukt.
Consumenten en bedrijfsleven aan zet
Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zou de overheid zich de vraag moeten stellen of zij eigenlijk iets kunnen doen tegen de enorme hoeveelheid voedsel dat weggegooid wordt. „Uiteindelijk zijn de consumenten en het bedrijfsleven primair de grootste verspillers. Zij zijn de partijen die uiteindelijk wat kunnen veranderen aan de voedselverspilling die nu gaande is”, aldus de staatssecretaris.
In Engeland verspilden ze eerst 84 miljoen kippen per jaar. Nu gaat het veel beter. Daar is het wel gelukt om door beleid voedselverspilling terug te brengen. De Britse organisatie WRAP, die zich inzet voor duurzame ontwikkelingen, heeft met steun van onder andere de Engelse overheid ervoor gezorgd dat er daar 17% minder voedsel verspild wordt.
De Monitor
De consument is volgens het onderzoeksprogramma De Monitor verreweg de grootste verspiller, en gooit tussen de 40 en 45 procent van zijn voedsel weg. Consumenten zouden meer eten kopen dan ze nodig hebben, bewaren het niet op de goede plek en koken te grote porties. Jaarlijks zouden huishoudens 300 tot 400 euro kunnen besparen door minder eten te kopen.