'Wet veedichte gebieden slaat plank mis'
Dat zegt voorzitter Ingrid Jansen van de Producten Organisatie Varkenshouderij over de zienswijze die door de varkenssector maandag 22 mei aan Van Dam is gestuurd.
Via de wet krijgen provincies meer bevoegdheden om grenzen te stellen aan de omvang van veehouderijen en mogen zij zich hierbij baseren op dieraantallen. Van Dam maakte de Interimwet veedichte gebieden vorige maand openbaar, voor zogenoemde ‘internetconsultatie’. Iedereen kon tot dinsdag 23 mei een zienswijze indienen.
Emissies
Advocate Franca Damen van Kneppelhout & Korthals Advocaten diende de zienswijze gisteren in, in opdracht van Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij.
„Op een aantal punten gaat het wetsvoorstel mank", vat Jansen de zienswijze samen. „De aanleiding van deze wet waren bijvoorbeeld mogelijke gezondheidsrisico’s van omwonenden van veehouderijen. Het accent is in de wet echter verschoven van gezondheid naar ‘kwaliteit van de leefomgeving’. In dat geval hadden emissies centraal moeten staan en niet dieraantallen."
Niet nodig
Bovendien is een nieuwe wet, bovenop al bestaande wetgeving niet nodig. „We hebben namelijk al onder andere de Waterwet, Wet bodembescherming, Meststoffenwet, Activiteitenbesluit, Wet milieubeheer, Wet geurhinder, Wet natuurbescherming, Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), Besluit emissiearme huisvesting, Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Wet dieren", somt Jansen op.
„Met al deze wetten kunnen alle eventuele negatieve effecten van veehouderij worden aangepakt. Nog een wet is onnodig."
Vrij spel
Een ander bezwaar is dat provincies in deze wet vrij spel krijgen. „Voorwaarden en bandbreedtes ontbreken. Dit kan er in het uiterste geval toe leiden, dat provincies het aantal landbouwhuisdieren en het aantal veehouderijlocaties tot nul kunnen beperken. Dit theoretische voorbeeld maakt goed duidelijk hoe verstrekkend de bevoegdheden van de provincies in deze wet zijn", zegt Jansen.
In strijd met Europese verdragen
Het stellen van een maximum aan aantallen landbouwhuisdieren en veehouderijlocaties is daarnaast in strijd met het ‘Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie’ (VWEU). Dat verdrag is erop gericht de productiviteit van de landbouw toe te laten nemen en markten te stabiliseren.
„En het is, met het oog op de Rechten van de Mens, zelfs discutabel of een overheid zich mag mengen in het eigendom van veehouders", stelt Jansen.