Meer winst voor Topigs in 2016
Dat maakte directeur John Lorist maandagavond 22 mei bekend tijdens de jaarbijeenkomst van deze coöperatie in Burgers Zoo. Vorig jaar nog was het verlies nog 1,7 miljoen euro, mede door een reorganisatie in China.
Ledencertificaten
De leden van Topigs krijgen dit jaar ongeveer 400.000 euro aan vermogen op naam in de vorm van ledencertificaten. Met dit mede-eigenaar worden beoogt de organisatie stappen te zetten in de continuïteit van de coöperatie. Het ledenaantal daalt namelijk door het terugnemend aantal varkenshouders. De certificaten zijn de eerste vijf jaar niet te verhandelen of te verzilveren.
Paradepaardje
Het bedrijf investeerde vorig jaar 19 miljoen euro in research en development. Zo worden data verzameld met behulp van camera’s om meer over het gedrag te weten te komen van varkens. Datzelfde geldt voor DNA-onderzoek om via die weg meer te weten te komen over de restentie tegen ziektes om tot een duurzamer varken te komen. De investeringen moeten natuurlijk wel geld opleveren.
John Lorist verwacht dat Piëtrain-beer die goed uit de Duitse Warentest gekomen is en de TN-70 zeug in 2017 gaan bijdragen aan een nog beter bedrijfsresultaat. Volgens Topigs slaat de nieuwe zeugenlijn goed aan in binnen- en buitenland vanwege de goede reproductie- en slachteigenschappen. John Lorist sprak zelfse van 'Ons paradepaardje'.
Naar VC 1,64
CEO Martin Bijl van Topigs Norsvin betoogde hoe belangrijk het is op trends in te spelen. Zoals groeiende behoefte aan voedsel en de behoefte van consumenten. „En, wij moeten beter kijken naar de Total Feed Efficiency. De Tempo-beer heeft de potentie van een voederconversie van 1.64 in zich! Maar dat wordt bij lange na nog niet. Momenteel wordt er dus veel beneden het genetische potentieel geproduceerd. Daarin verwacht ik de komende tien jaar veel progressie.”
Sprekers
Na het min of meer huishoudelijke gedeelte gingen drie sprekers in op de varkenshouderij anno 2027. Daarin werd de overtuiging uitgesproken dat er in 2027 voor de dierhouderij een essentiële rol is weggelegd voor de circulaire landbouweconomie. Liefst op korte termijn zou er een importheffing moeten komen op soja.
Ook werd aan de orde gesteld dat uitbraken van ernstige dierziektes ‘killing’ zouden zijn voor de sector. De lat moet wat betreft Jos Goebels van de COV nog hoger komen te liggen: „Ook met een schandaal in onze sector doen we 10 jaar inspanning teniet.” De andere sprekers waren Guus Geurts, consultant internationaal handelsbeleid, landbouw en milieu en Martin Scholten, algemeen directeur Animal Sciences WUR.