Vleesvarkenshouderij benut genetisch potentieel maar ten dele
De manager van Topigs Norsvin betoogde hoe belangrijk het is op trends in te spelen. Zoals de groeiende behoefte aan voedsel en de behoefte van klanten. Dat deed hij op de jaarbijeenkomst van Topigs in Burgers’ Zoo op 22 mei jl.
Total Feed Efficiency
De voerkosten in de vleesvarkenshouderij dragen momenteel voor 70 tot 80 procent bij aan de kostprijs in de vleesvarkenshouderij. En die kostprijs is met circa 1,64 euro per kilo varkensvlees de hoogste in Europa. Dat is dus een aandachtspunt. „We moeten beter naar de Total Feed Efficiency kijken,” zei de topman. De beste bedrijven realiseren een EW-conversie van 2.5, terwijl je met onze Tempo-beren een EW-conversie kunt scoren die op 1.64 ligt.” Volgens Bijl laat de vleesvarkenshouderij daar dus veel geld liggen
Vooruitgang verwacht
„Je kunt dus constateren, dat er veel varkensvlees beneden het genetische potentieel wordt geproduceerd. Daarin verwacht ik de komende tien jaar veel progressie.” Tijdens de jaarvergadering van Coöperatie Topigs deel Bijl deed ook een uitspraak over de gezondheidsstatus in de vleesvarkenshouderij: „Conventionele gezondheidszorg kost de varkenshouder 10 euro extra per vleesvarken.” Ook door ‘veterinair gezond’ te produceren kan vleesvarkenshouderij de kostprijs nog verder omlaag brengen.