Steeds minder varkens krijgen antibiotica
Deze boodschap had de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) op 29 mei 2017. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is blij met de continue daling, die in 2009 is ingezet. Sinds 2009 is het gebruik van antibiotica in de varkenssector al met 57% gedaald.
„De voortdurende daling laat zien dat er in de sector blijvend aandacht is voor het terugdringen van het antibioticagebruik”, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen. Zij is tevens voorzitter van de werkgroep ABRES, die werkt aan een verantwoord gebruik van antibiotica in de varkenshouderij.
Colistine
Ook het gebruik van Colistine in de varkenshouderij is met 30 procent gedaald. Colistine is een zogenoemd tweede keus middel dat is gerangschikt onder de kritisch belangrijke antibiotica met de hoogste prioriteit voor de volksgezondheid. „Wij erkennen de urgentie om het gebruik van dit middel nog verder terug te dringen en zijn dan ook erg blij met een reductie van 30% in één jaar. Dat is een heel mooi resultaat. Komend jaar zullen we nog meer stappen zetten om het gebruik van dit middel verder terug te dringen”, aldus Jansen.
Onderzoek naar succesfactoren
Om het totale antibioticagebruik nog verder te laten afnemen, is in de sector vorig jaar tevens gestart met de uitvoering van het onderzoek Kritische Succesfactoren. Hierbij wordt onderzocht wat de kritische succesfactoren zijn bij bedrijven die weinig antibiotica gebruiken. Dit onderzoek moet leiden tot praktische maatregelen voor bedrijven met een hoger antibioticumgebruik om dit gebruik terug te dringen.
Maatschappelijk bewust
„Wij zijn ons zeer bewust van de maatschappelijke wens om minder antibiotica te gebruiken en zijn daar – getuige de resultaten van de afgelopen jaren – ook hard mee aan het werk. Politici en burgers moeten zich echter wel realiseren dat dieren die ziek zijn, behandeld moeten kunnen blijven worden met een medicijn. Als een geneesmiddel nodig is, gebeurt dit altijd in overleg met een dierenarts’, aldus Jansen.