Denen kopen geen welzijnsvriendelijk maar Deens vlees
Dat blijkt uit een onderzoek van de Danish Agriculture and Food Council (DAAC). Het heeft betrekking op de keuze van een driesterren-label, een initiatief van de DAAC, de overheid en een aantal supermarkten. Dit label werd eind maart gelanceerd. Het draagt de naam: Better Animal Welfare. Doel is de welzijnsstandaard op Deense bedrijven te verbeteren en de consumenten transparantie te bieden. Twee van de drie consumenten had daar volgens de DAAC behoefte aan tijdens het winkelen in supermarkten.
Denen kiezen voor Deens
De DAAC citeerde bij de presentatie uit een EU-onderzoek dat vooral de Denen bereid zijn meer te betalen voor diervriendelijke producten. Daarin worden ze alleen overtroffen door de Zweedse, de Nederlandse en de Luxemburgse consumenten. Ondanks de hoge gemeten bereidheid is de werkelijkheid weerbarstiger. Een Deens onderzoekbureau enquêteerde 2.982 Denen. Slechts zes procent hiervan gaf aan te kiezen voor de parameter ‘diervriendelijk varkensvlees’. „Denen kiezen voor Deens vlees als ze varkensvlees willen dat diervriendelijk geproduceerd is. Want Deens varkensvlees betekent al zoveel als diervriendelijk en veilig geproduceerd, terwijl de transporttijden van de varkens kort zijn,” was de reactie van de DAAC op de uitslag van deze enquete. Enig chauvinisme kan de Denen dus niet ontzegd worden.
Criteria
Het nieuwe Deense driesterren-label kent de volgende criteria voor de varkens: zeugen lopen los in de kraamhokken, biggen worden niet gecoupeerd en er is geen staartbijten; er is stro om in te wroeten en er zijn speeltjes; de dieren hebben meer ruimte en de maximale transporttijden zijn gesteld op 8 uur.