Thema-avond Dalfsen. Vernooij: 'Ga je voor massa of kassa?
Jan Vernooij startte zijn carrière bij UTD, werkte daarna voor integratie Wessanen en runt nu het vleesvarkensbedrijf Brabantshof met circa 6.000 vleesvarkens. Zijn zoon Theo is mede-eigenaar van VOF Vernooij. Die managet in Nijkerk een bedrijf met 800 zeugen en 1.200 vleesvarkens. Bij het afleveren van vleesvarkens wordt all-in all-out gewerkt. De VOF werkt met de Topigs20-zeug maar is bezig met de overgang naar de Topigs70-zeug.
Varkenshandel
Naast varkenshouder is Jan Vernooij ook varkenshandelaar. Varkenshandel De Heer is een middelgrote varkenshandel, voornamelijk werkzaam in het westen en midden van Nederland en het gebied van Maas en Waal. Het gaat om gesloten bedrijven en grote vermeerderaars en vleesvarkenshouders. De lijnen zijn kort en in zijn werkgebied gaat het vooral om gezinsbedrijven en enkele grote, gespecialiseerde ondernemingen. Jan ziet de ontwikkeling op zich af komen dat varkenshouders als groep hun afzet beginnen te regelen. Mede vanuit zijn bestuursfunctie bij Vee en Logistiek Nederland heeft hij daar een goed zicht op.
Margevergroting
Jan Vernooij verwacht dat varkenshouders zich steeds maar gaan organiseren. „Als ik kijk naar de nieuwe generatie varkenshouders, zie ik een steeds zakelijkere varkenshouder die alle mogelijkheden onderzoekt om meer marge te krijgen. Zo denk ik denk dat varkenshouders zich onderling steeds meer gaan organiseren in kleine groepjes. Iedereen binnen de groep heeft dan zijn specialisme. De varkenshandel zal daar een onderdeel van worden. Voor de varkenshandel betekent dat ze hun rol serieus moeten nemen en goedkoper en efficiënter blijven dan de inkopers van een slachterij.” Vernooij ziet voor de handel geen rol weggelegd als varkenstransporteur. „Anderen zijn daar beter in”. Ook vindt hij dat koppelgrootte betrekkelijk is als het om margevergroting gaat. „Groot zijn kan ook een belemmering zijn. Juist varkenshouders die zich flexibel kunnen opstellen t.a.v. levering in combinatie met onderlinge samenwerking zouden in de toekomst wel eens in het voordeel kunnen zijn,” aldus Vernooij.
Afzet
Vernooij zal ingaan op de afzet van de varkens. Eén derde is bestemd voor de binnenlandse productie: welke concepten zijn daar eigenlijk allemaal voor en hoe kun je daar op inspelen. „Als je de hoogste prijs wilt halen moet je je afvragen wat de sterkste punten van je bedrijf zijn,” vindt hij. „Maar ook moet je kijken of dat wel bij de markt past. Maak hier goede afspraken over met de afnemer voor de langere termijn.” Zo werd bij Vernooij altijd de PIC 408 eindbeer gebruikt, maar werken ze nu met een proef met de Tempo-beer. De zeugenstapel bestaat uit de Topigs20 maar er wordt overgegaan op de Topigs70. En zo zijn ze ook bezig met een proef met ‘lange staarten.’ Het is natuurlijk interessant om zo’n wisseling en de achtergronden van een ervaringsdeskundige te horen.
Welk varken
Varkenshouders zijn eigenlijk gewend geraakt een soort eenheidsvarken te produceren. Dat maakte het slachterijen moeilijk om vlees voor sommige - buitenlandse - markten te selecteren. Daar lijkt verandering in te – moeten – komen. Vernooij: „Als varkenshouder kun je daar je voordeel mee doen: wees er je bewust van welk vleesvarken men vraagt! Beren, gelten of borgen/gelten. Wil je produceren voor de Duitse markt dan gaat het om luxe dieren, met een hoge vleesindex, weinig spreiding; doe je dit voor de wereldmarkt dan gaat het juist om minder luxe en juist meer spreiding in gewicht en spekdikte. Je moet je ook goed realiseren dat bijvoorbeeld de Tempo-beer van nu niet meer dezelfde is als die van drie jaar geleden.” Vernooij zal dus ook ingaan op - nieuwe - concepten voor de wereldmarkt.
Avondprogramma
19.15 - 19.30 uur: inloop met koffie/thee
19.30 - 20.30 uur: gastspreker varkenshouder en varkenshandelaar Jan Vernooij
20.30 - 22.15 uur: workshops ‘Afzet: een hogere prijs voor uw varkens’
22.15 - 24.00 uur: drankje met bal gehakt