Impasse biologische landbouw duurt voort
Het dossier loopt al vanaf 2014. Omdat de vraag naar biologische producten toeneemt, wil de Europese Commissie een nieuwe set uniforme (en strengere) regels die helpt om het aanbod te versterken.
Maar pogingen om hierover tot overeenstemming te komen met het Europees Parlement en de Raad van Ministers stranden telkens weer. Zo ook nu weer. Het probleem lag vooral bij de Europese landbouwministers; 17 van de 28 EU-landen, waaronder Nederland, België en Italië, konden zich niet vinden in de voorgelegde tekst.
Dubbel gevoel
Belangenorganisatie Bionext heeft een dubbel gevoel over het opnieuw stranden van het akkoord. „Aan de ene kant is het jammer dat boeren langer in onzekerheid blijven", stelt Mirjam van Bree, projectmanager bij de organisatie. „Dat houdt de ontwikkeling van de sector tegen. Maar aan de andere kant was het voorstel dat op tafel lag niet goed. Nederland heeft terecht daartegen gestemd."
Controversiële elementen uit het voorstel van de Europese Commissie waren het residubeleid en het telen op substraat. De Commissie wilde een minimale hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen toestaan in gewassen - maar dat was zo weinig dat oogsten al niet aan de eisen zouden voldoen als de wind slecht stond toen de gangbare buurman van een paar honderd meter verderop aan het spuiten was. Daarnaast wilde de Commissie de mogelijkheden van biologisch telen op substraat uitbreiden. Organisaties als Bionext zijn daartegen, omdat het geen kringlopen sluit, wat telen in de grond wel doet. Historisch gezien zijn er wat uitzonderingen in noordelijke landen met rotsachtige bodem, maar volgens Van Bree moeten die uitzonderingen niet worden uitgerekt.
Een nieuw element, dat in vorige onderhandelingsrondes nog niet aanwezig was, was een grens aan het aantal kippen in een pluimveestal. Dat aantal was zo laag gesteld dat driekwart van de Nederlandse biologische pluimveehouders daar niet aan zou kunnen voldoen.
Verder
Over anderhalve week komen de landbouwministers bij elkaar voor een informeel overleg in Malta. Misschien kan de impasse daar worden losgetrokken. Zo niet, dan kan de Europese Commissie twee wegen bewandelen. Ze kan blijven proberen om de verordening erdoor te krijgen, of ze kan die terugtrekken en verder gaan met de huidige wetgeving, en die met kleine aanpassingen stukje voor stukje verder harmoniseren.