Varkens happy met extreme verschillen in grondstoffen!
Patricia Beckers is manager van het Nutritie & Innovatie Centrum Varkens (NIC) bij ForFarmers. Zij zegt over het nut en de noodzaak van optimalisatie op nutriëntbasis: „Nutritionisten stellen mengvoeders en brijvoerrantsoenen doorgaans samen op basis van een bandbreedte in grondstofpercentages in combinatie met nutriënteisen zoals EW-waarde, ruw eiwit gehalte, darm verteerbaar lysine (een belangrijk aminozuur), etc. De nutriëntwaarde van een grondstof als bijvoorbeeld maïs of gerst kan echter per oogst of regio behoorlijk verschillen. Het varken heeft in elke fase van de groei een specifieke behoefte aan verschillende nutriënten."
Enórme database
Als je weet wat de nutriëntbehoefte van het varken is én wat het nutriëntaanbod per grondstof is, kan je het voer tegen zo scherp mogelijke kosten samenstellen uit de best passende grondstoffen, volgens Beckers. Het NIC, waar ze manager is, doet onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe grondstoffen en naar de nutriëntwaarde van grondstoffen. Dankzij de nauwe samenwerking met Nutreco en onderzoeksinstituut Schothorst, hebben ze een enórme database met grondstofgegevens opgebouwd. Volgens Beckers kan een voerleverancier dankzij de kennis gemakkelijker switchen naar een andere grondstof dan op het oog lijkt.
Extreme verschillen
„Bij de voeroptimalisatie houden we voor elk voer strakke nutriënteisen aan en kunnen de grondstofmarges wat ruimer gezet worden.” Zelfs extreme verschillen zouden geen nadelige effecten hebben. Het tegendeel is zelf het geval: „De voeropname blijkt juist te stijgen bij extreme verschillen. De varkens hoefden totaal niet aan een andere voersmaak te wennen. Kennelijk doet verandering van spijs juist eten!” Beckers baseert haar uitspraak op een uitgebreid onderzoek dat gedaan is met Tempo-varkens.