Publicatie suggereert verkeerd beeld van overheid over ammoniak
Begin dit jaar brachten de drie onderzoekers Jaap Hanekamp, Marcel Crock en Matt Briggs hun studie 'Ammoniak in Nederland - Enkele kritische wetenschappelijke kanttekeningen' uit. Hun artikel werd onder meer in V-Focus gepubliceerd.
Tegelijkertijd boden ze hun studie aan voor een internationale toetsing door een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Soil, Use and Management (SUM). Een ‘peer review’ houdt in dat een onderzoek door een panel van experts is getoetst op de wetenschappelijk juistheid van conclusies en onderzoeksmethode. Als deze goed bevonden worden, kunnen wetenschappers hun artikel publiceren. Hun artikel heeft nu de toets der kritiek weerstaan. Een voorpublicatie van het artikel in SUM is momenteel al in te zien.
Niet langer houdbaar
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken schreef eind 2016 in een brief aan de Tweede Kamer dat uit de internationale review bleek dat het kennisinstrumentarium dat Nederland inzet in de hele kennisketen wetenschappelijk goed is onderbouwd. Met de publicatie van het artikel van Hanekamp, Crock en Briggs in Soil, Use and Management is die conclusie niet langer houdbaar. In hun publicatie stellen de onderzoekers namelijk dat de daling van Nederlandse ammoniakemissies niet overtuigend is aangetoond. Die conclusie staat haaks op een eerder gepubliceerd artikel van onderzoekers van de Wageningen Universiteit in hetzelfde tijdschrift.
Onjuiste claim
De Wageningse onderzoekers stelden in 2016 dat overtuigend is aangetoond dat lage-emissie technieken zoals mestinjectie de ammoniakemissies sterk verlaagt. Hanekamp, Crock en Briggs achten deze claim onjuist. Alle data waarop deze conclusie gebaseerd is, zijn niet meer beschikbaar en de gerapporteerde emissiefactoren zijn dus niet na te rekenen.
Nationale emissiecijfers
Verder tonen ze aan dat er substantiële onzekerheden gemoeid zijn met de gebruikte methode. Die onzekerheden werken door in de nationale emissiecijfers, maar die zijn niet of nauwelijks gerapporteerd. Ook hekelen ze het feit dat de ammoniakmetingen in Nederland op een onjuiste manier worden gemiddeld, door het gemiddelde te gebruiken in plaats van de mediaan. Emissies zijn mogelijk minder afgenomen dan de berekeningen suggereren. Die conclusie wordt versterkt door het feit dat ammoniakconcentraties sinds 1993 geen duidelijke trends omhoog om omlaag laten zien.
Medio juni wordt het artikel deze officieel gepubliceerd in SUM, vanaf vandaag is de voorpublicatie al te bekijken
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Trekkerweb