Livar op thema-avond: “We zoeken nieuwe varkenshouders”
Frans de Rond: „Ik zal er op ingaan wat varkensvlees onder onderscheidend kan maken, zoals van het Livar-varken. Maar ook hoe je het vlees van varkens meer aansprekend maakt. Er bestaat behoefte aan onderscheidende producten in de markt. Het blijkt dat steeds meer consumenten hier erkenning aan geven.”
Initiatiefnemer
Achttien jaar geleden was Frans de Rond één van de initiatiefnemers van het Livar Limburgs Kloostervarken. Nu is hij onder meer verantwoordelijk voor de boerderijen waarop deze varkens opgroeien. Een concept - zo u wilt - een merk dat zijn eigen verdienmodel kent. Het Livar Limburgs Kloostervarken staat bekend als de Grand Cru onder de varkens volgens de Rond. En net als met asperges draagt het bij aan de verbreding van de (Limburgse) gastronomie: „Ten slotte gaat het om een speciaal gekweekt varken met als doel een betere smaak en vooral een juist vetgehalte. Anno 2017 is de ‘hoederijcapaciteit’ alweer te klein om aan de vraag te voldoen en wordt gezocht naar nieuwe varkenshouders. „Mogelijk is deze manier van varkenshouden iets voor u,” zal De Rond de bezoekers voorhouden.
Bijzondere locaties
Livar startte in 1999 een samenwerking met Abdij Lilbosch in Echt om op maatschappelijk verantwoorde wijze varkens te hoeden en vlees van de beste kwaliteit te produceren voor de top van de markt. Al snel bleek de capaciteit van deze bijzondere locatie te klein om aan de vraag te voldoen. Omdat er te weinig kloosters en monniken zijn, heeft Livar met de monniken gezocht naar andere bijzondere locaties waar de Livar-varkens op een dierwaardige manier kunnen worden gehouden. Acht Limburgse varkenshoeders, inclusief de abdij, werken nu samen om hun onderscheidende varkensvlees te produceren. Dat is één bedrijf met uitsluitend zeugen, drie bedrijven met zeugen en vleesvarkens en vier bedrijven met alleen vleesvarkens.
Avondprogramma
19.15 -19.30 uur: inloop met koffie/thee
19.30 - 20.30 uur: gastspreker Frans de Rond, Livar Limburgs Kloostervarken
20.30 - 22.15 uur: workshops ‘Een betere prijs beuren’
22.15 - 24.00 uur: drankje met bal gehakt.