De twee workshops tijdens de Pig Business thema-avond
In de workshop van Topigs Norsvin ‘Keuze eindbeer bepaalt je afzet' werd vooral over het belang van de genetische kant gesproken. Deze workshop, geleid door Tom van Horrik van Topigs Norsvin, is gericht op het maken van keuzes in de eindbeer. „De keuze van de eindbeer is cruciaal,” zal Tom u voorhouden. „Het gaat erom de juiste markt/productcombinatie te maken.” Tom wil u prikkelen om hier over na te denken. Net nu het spek van zowel zeugenlijnen als berenlijnen nog dunner wordt, is het belangrijk om te kiezen. De effecten zie je immers pas geruime tijd later.
Tom van Horrik zei tijdens onze thema-avond in Dalfsen op 7 juni jl. „Genetica speelt een grote rol in de financiële meeropbrengst. De insteek in de fokkerij is momenteel 0,25 mm spek minder en 0,38 mm meer spierdikte. Het fokdoel: meer euro’s genereren.” Voor velen in Raalte was het een eyeopener dat er zoiets bestaat als een Berenkieswijzer van Topigs Norsvin waarbij wegingsfactoren aan de vererving van groei, EW, spekdikte en spierdikte zijn toegekend. Laagdrempelige aspecten dus, waarmee men voor de meeste keten concepten de meeropbrengst kan doorrekenen voor het gebruik van een bepaald type eindbeer.
Dierenartsenpraktijk Lintjeshof verzorgt de tweede workshop: ‘Kwaliteit of kwantiteit, of beiden.’ Sam de Snoeck verzorgt deze workshop.