Malta wil impasse biolandbouw voor eind juni doorbreken
Dat heeft Malta gezegd na een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Luxemburg. Tijdens de bijeenkomst is er weinig vooruitgang geboekt, maar de verschillende landen gaven wel aan snel tot een oplossing te willen komen.
Malta zal de komende weken een-op-een-gesprekken met andere ministers houden, en naar aanleiding daarvan het Commissievoorstel aanpassen. Die tekst wordt vervolgens besproken in het SCA, het Special Committee on Agriculture, waar de hoogste landbouwambtenaren uit de verschillende EU-landen bij elkaar komen. Malta heeft wel als voorwaarde gesteld dat die ambtenaren daadwerkelijk gemachtigd zijn om hun goedkeuring te verlenen. Als dat lukt kan Malta het gesprek aangaan met de Commissie en het Europarlement, in een zogenaamde triloog, om gezamenlijk de nieuwe verordening goed te keuren en het dossier eindelijk te kunnen sluiten. Malta wil haast maken om het dossier af te ronden voor juli, wanneer het voorzitterschap van de Europese ministerraden rouleert naar Estland.
Staatssecretaris Van Dam denkt dat het nieuwe voorstel aan de Nederlandse bezwaren tegemoetkomt, vertelt zijn woordvoerder. Die bezwaren werden gedeeld door meerdere landen, en Van Dam verwacht in een bilateraal gesprek de problemen die Nederland ziet met de huidige tekst nog eens uit te kunnen leggen.
Onzeker
Het is moeilijk in te schatten of deze poging resultaat zal hebben. De ministers hebben wel hun commitment uitgesproken om tot een nieuwe verordening te komen, maar bleven desondanks vasthouden aan hun eigen positie. Maar om tot een resultaat te komen, moeten de partijen wel tot elkaar kunnen (willen) komen. "Het is als met formatiebesprekingen", had de staatssecretaris vorige week al gezegd in de Tweede Kamer. "Iemand zal toch de eerste stap moeten doen."
De hoop is nu dat landen die eerste stap wel durven te zetten in de bilaterale gesprekken met Malta.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ruth van Schriek, Ellen Meinen