Big in groepskraamsysteem eet en groeit beter
Van Nieuwamerongen promoveerde op 19 mei aan de Wageningen Universiteit op haar onderzoek. Overigens blijkt de sterfte iets hoger uit te vallen. In de huidige situatie, waarin de zeug vast staat, drinken de biggen in de eerste weken bijna alleen melk. Bij het spenen krijgen ze te maken met veel stressvolle veranderingen. Ze worden gescheiden van hun moeder, moeten overstappen van melk naar vast voer, komen in een nieuwe omgeving en worden vaak gemengd met onbekende biggen. Die combinatie leidt ertoe dat ze minder goed eten na spenen en meer kans hebben om ziek te worden en te gaan staartbijten.
Mee-eetruimte
In het groepskraamsysteem leren de biggen al op jonge leeftijd vast voer eten van hun moeder in een speciale mee-eetruimte. Daar komt bij dat de biggen samen in een ruimere stal opgroeien met verrijkingsmateriaal als stro en jute zakken en ook na het spenen bij elkaar blijven. Van Nieuwamerongen stelde vast dat deze biggen meer aten, beter groeiden en minder last hadden van diarree. Ook speelden de dieren meer en beschadigden ze minder vaak elkaars oren en staarten dan gangbaar gehuisveste biggen.
Biggensterfte hoger
Toch heeft de groepshuisvesting ook een nadeel. De biggensterfte was hoger, doordat biggetjes vaker werden doodgelegen door de moeder. Van Nieuwamerongen denkt echter dat dit probleem kan worden verminderd. De biggetjes werden vooral in de eerste levensweek doodgedrukt. Een beter ontwerp van het werphok kan dit verhelpen, denkt ze. Bovendien kunnen varkenshouders een type zeug kiezen dat beter oplet in groepshuisvesting, waardoor de biggensterfte afneemt.
Lonend of niet?
Het groepskraamsysteem heeft dus belangrijke voordelen voor de biggen, maar of het loont, weet de promovendus niet. Het systeem is duurder omdat de dieren meer ruimte hebben, maar als het systeem voldoet aan het 2- of 3 sterren Beter Leven keurmerk, levert het vlees meer geld op.