Brabant scherpt emissie eisen vanaf 2022 aan
Dat staat in het definitieve voorstel van de provincie Noord-Brabant dat woensdag 14 juni 2017 is gepresenteerd. De provincie was eerst van plan om de nieuwe eisen al op 1 januari 2020 in te laten gaan, maar komt daar dus nu op terug.
Veehouders met verouderde stallen moeten er versneld voor zorgen dat deze worden gemoderniseerd. Bedrijven die nu al voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting moeten uiterlijk op 1 januari 2022 (was: 2028) voldoen aan de Verordening natuurbescherming. Uiterlijk op 1 januari 2020 moeten ze daarvoor een ontvankelijke en vergunbare aanvraag hebben ingediend.
Uitstoot beperken
Stallen die nu nog niet aan het landelijke Besluit emissiearme huisvesting voldoen, moeten uiterlijk 1-1-2020 zijn aangepast. Deze stallen moeten dan ook voldoen aan de strengere normen van de Verordening natuurbescherming.
De maatregelen zijn volgens de provincie Noord-Brabant nodig om de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof te beperken. Ammoniak is een bedreiging voor de natuur, fijnstof is gevaarlijk voor de gezondheid. Volgens onderzoek leidt deze aanscherping onder meer tot minder stikstof die vanuit de veehouderijen in de Natura 2000-gebieden terecht komt.
Stoppende veehouders
De verwachting is dat de nieuwe eisen voor honderden Brabantse veehouders reden zijn om hun bedrijf te stoppen. Bovendien bestaat de vrees dat boeren Brabant verlaten om zich elders te vestigen, bijvoorbeeld in Limburg. In totaal zullen een paar duizend veehouderijen verdwijnen uit Brabant. De provincie wil stoppende veehouders helpen bij de sloop en herontwikkeling van hun boerderij.
Nieuw investeringsfonds
Veehouders die besluiten om door te gaan en hun bedrijf moderniseren kunnen geld lenen uit een nieuw investeringsfonds. De provincie denkt dat er 30 miljoen euro nodig is en wil er naar eigen zeggen zelf substantieel aan bijdragen als andere partijen dit ook doen. Provinciale Staten in Noord-Brabant beslissen op 7 juli over de voorstellen.
De emissie-eisen voor nieuwe stallen worden stapsgewijs strenger. Bovendien wordt de reikwijdte van deze emissievoorschriften uitgebreid tot rundvee en geiten. Deze aanpassing wordt direct van kracht.
Veedichtheid reguleren
Een systeem van ‘staldering’ in Oost- en Midden-Brabant moet een verdere belasting van gebieden met een hoge veedichtheid voorkomen en tegelijkertijd leegstand van stallen tegengaan. Er komen zes stalderingsgebieden. Een veehouder mag binnen ‘zijn’ gebied uitsluitend nieuwe dierenverblijven bouwen als hij binnen datzelfde gebied verouderde dierenverblijven die in gebruik zijn, sloopt.
Voor iedere 10 vierkante meter nieuwe stal moet 11 vierkante meter bestaande stal gesloopt worden. Om de stalderingsregeling eenvoudig uitvoerbaar te maken en de kosten voor veehouders zo laag mogelijk te houden, komt er een verplicht stalderingsloket. Staldering geldt overigens niet voor melkvee, schapen en nertsen.
Ondernemers die een overlastsituatie opruimen, kunnen aanspraak maken op een groter bouwblok dan normaal. De provincie wil ook meer uitbreidingsruimte geven aan boeren die voorop lopen in duurzaam werken en een zeer hoge BZV-score hebben.
Nieuw mestbeleid
De provincie wil meer capaciteit voor mestbewerking, maar wil geen aanzuigende werking voor mest uit andere delen van Nederland. Het nieuwe plafond wordt: 100 procent van het Brabantse mestoverschot.
Lees op de website van de provincie Noord-Brabant meer over de plannen van de provincie.